Sotahistoriakeskuksen liikesuunnitelmasta halutaan kommentteja

Lappeenrantaan Linnoitukseen suunnitteilla olevan Sotahistoriakeskus Kannaksen liiketoimintasuunnitelma on valmistumassa. Keskuksen toiminnasta, tuotteista ja taloudesta toivotaan myös yleisön kommentteja. Suunnitelman esittelytilaisuus on kaupungintalon valtuustosalissa tiistaina 19.10.

sotahistoria

Suomen taisteluja seurannut ranskalaismies laittoi talteen talvisodasta kertovia aikakausilehtiä, jotka ovat nyt päätyneet Sotahistoriakeskus Kannaksen kokoelmiin.
Kuvaaja: Anu Talka

Suunnitelman on luonut mm. laajojen haastattelujen pohjalta konsulttiyhtiö Merle. Suunnitelmassa paneudutaan niin keskuksen toimintaan ja tuotteisiin kuin talouteenkin, kertoo toimikunnan puheenjohtaja, Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää.

Ohessa pohditaan myös keskuksen välillisiä vaikutuksia Lappeenrannalle ja lähialueelle.

Sotahistoriakeskus Kannaksen yksityisten varojen keruu jatkuu uuden keräysluvan turvin. Vuodeksi annetun luvan aikana keräys ei ehtinyt kunnollisesti käynnistyä, mutta nyt lahjoitusten verovähennyskelpoisuuden odotetaan vauhdittavan asiaa. Lappeenrannan Linnoitukseen suunnitellun sotahistoriakeskuksen perustaminen vaatii yksityisiä lahjoituksia kaksi miljoonaa euroa.

Ainestoa on saatu Ranskasta saakka

Sotien aikaisia kotirintaman tarinoita on kerätty Sotahistoriakeskus Kannaksen kotisivuilla. Tarinoiden keruu jatkuu marraskuun loppuun asti. Mielenkiintoista muistitietoa on jo saatu talteen mm. yhteistyössä koulujen kanssa.

Erikoisempaa aineistoa edustaa kokoelma ranskalaisten lehtien kirjoituksia talvisodan taisteluista.

- Aikakauslehdet oli aikanaan ottanut talteen taisteluja ihaillen seurannut ranskalaismies, joka lahjoitti ne naapuriinsa muuttaneille suomalaisille 1980-luvulla. He puolestaan luovuttivat 60 vuotta vanhat lehdet viime kesänä sotahistoriakeskukselle, projektipäällikkö Anu Talka kertoo.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala