1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Auringonkukansiemenet valtasivat Tate Modernin näyttelyhallin

Yli sata miljoonaa posliinista auringonkukansiementä on vallannut Lontoon Tate Modern -gallerian turbiinihallin. Kyseessä on kiinalaistaiteilija Ai Weiwein installaatio, jonka tekemiseen on osallistunut 1 600 käsityöläistä. Yleisöä kehotetaan kävelemään taideteoksen päällä.

kulttuuri
Kiinalaistaiteilija Ai Weiwei pitää käsissään auringonkukansiemeniä.
Kiinalaistaiteilija Ai Weiwei pitää käsissään auringonkukansiemeniä.EPA / Andy Rain

Yhteensä 150 tonnin painoinen auringonkukansiemenlasti on levitetty tuhannen neliömetrin alueelle kymmenen senttimetrin paksuiseksi kerrokseksi.

Ensi näkemältä siemenet näyttävät samanlaisilta, mutta ne on jokainen valmistettu ja maalattu perinteisin menetelmin. Tekijöinä ovat pienten työpajojen ammattilaiset kiinalaisesta Jingdezhenin kaupungista.

Kukin käsityöläinen on valmistanut keskimäärin yli 60 000 siementä, kun taas Ai itse sanoo tehneensä kolme. Ai sanoo työnsä pyrkivän kuvastamaan individualismin, massatuotannon ja käsityöläisyyden käsitteitä.

Sunflower Seeds -niminen työ on 11. sarjassa, jossa taiteilijoita eri puolilta maailmaa kutsutaan täyttämään turbiinihalli. Auringonkukansiemenet ovat esillä lokakuun 12. päivästä ensi toukokuun 2. päivään.

Tate Modernin mukaan sarjan kymmenellä aikaisemmalla installaatiolla on ollut yhteensä noin 24 miljoonaa katsojaa.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi