1. yle.fi
  2. Uutiset

Veroparatiisit kukoistavat edelleen

Kansainvälinen veronkierto aiheuttaa edelleen huomattavan varjotalouden. Suurimpiin kärsijöihin kuuluvat kehitysmaat, joista valuu kehitysapuun verrattuna lähes kymmenkertainen rahavirta veroparatiiseihin.

talous
Huvijahteja ja kookkaita purjeveneitä Monacon satamassa.
Monaco on yksi tunnetuista veroparatiiseista.EPA / ASM

Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan mukaan Suomi ja muut Pohjoismaat ovat osaltaan auttaneet veroparatiisien kukoistamista. Kepan julkaiseman ajankohtauskatsauksen mukaan varjotalouteen puuttuminen on ollut lepsua niin Suomessa kuin muuallakin.

Kansainvälinen yhteisö on tarttunut veroparatiisiongelmaan OECD:n ylläpitämillä mustalla, harmaalla ja valkoisella listalla. Täysin yhteistyöhaluttomien veroparatiisien musta lista pyyhkiytyi tyhjäksi viime vuonna, kun Costa Rica, Uruguay, Filippiinit ja Malesia lupasivat jakaa tietoja OECD:n vaatimusten mukaisesti.

Käytännössä listoilta poispääsemiseen riittää kahden välinen verotiedonvaihtosopimus kahdentoista valtion tai itsehallintoalueen kanssa. Sopimuksia on tällä hetkellä tehty 370 kappaletta, joista hieman alle puolet on tehty Pohjoismaiden, Fäärsaarten ja Grönlannin kanssa. Veroparatiisit solmivat paljon myös keskenään sopimuksia.

Sopimukset antavat veroviranomaisille mahdollisuuden saada tietoja verovelvollisten sijoituksista ja tuloista. Suomi ei ole pyytänyt kertaakaan tietoja veroparatiiseilta. Yksi syy tähän on se, että veroviranomaisten pitää tarkalleen tietää etukäteen, millaista tietoa he tulevat saamaan.

Kansainväliseen veronkiertoon puuttuminen on myös Suomen etu. Harmaateen talouteen erikoistuneiden tutkijoiden mukaan pelkästään yksityishenkilöiden verokiertoon puuttuminen toisi valtiolla vähintään 500 miljoonan euron verotulot.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi