Valtionpalkinnot Songille, Olinille ja Hagmanille

Suunnittelijakaksikko Aamu Song ja Johan Olin saavat tämänvuotisen muotoilun valtionpalkinnon. Rakennustaiteen valtionpalkinto puolestaan myönnettiin kaupunginarkkitehti Lars Hagmanille.

kulttuuri
Johan Olin ja Aamu Song. Olinilla on Salakravatti kaulassaan.
Johan Olinin ja Aamu Songin kahden hengen muotoilutiimi on nimeltään Com-pa-ny.Yle

Palkinnot jakoi kulttuuriministeri Stefan Wallin keskiviikkona Helsingissä. Kukin palkinto on 15 000 euroa.

Taiteen eri alojen valtionpalkinnot myönnetään tunnustuksena kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta kunkin taiteen alan hyväksi.

Muotoilun valtionpalkinnon saa Songin ja Olinin kahden hengen muotoilutiimi Com-pa-ny, joka on toiminut vuodesta 2000 laaja-alaisesti muotoilun ja taiteen kentällä suunnitellen vaatteita, kenkiä ja erilaisia käyttöesineitä mutta myös tiloja, katukalusteita ja sisustuksia. Com-pa-ny tuottaa omaa mallistoa nimeltä Suomen salat.

Tuotteet ja grafiikat ovat syntyneet yhteistyönä eri puolilta Suomea löytyneiden perinnetuotteiden valmistajien kanssa.

- Tänä vuonna olemme kiertäneet Keski-Suomessa etsimässä erilaisia perinnekäsityöläisiä, Johan Olin kertoo.

Valtion muotoilutoimikunta kiittää palkintoperusteissaan Com-pa-nya siitä, että sen tuotteet palaavat tekniikan ja materiaalin välityksellä perinteeseen auttaen säilyttämään katoavaa käsityötaitoa. Samalla ne onnistuvat yllättämään ja kutsuvat näkemään uudella tavalla, toimikunta sanoo.

- Yritämme aina pitää hauskaa suunnittelussa ja tekemisessämme. Tänä vuonna olemme muun muassa tehneet halauspelin yhteistyössä joutsalaisen yrityksen kanssa, Olin sanoo.

Espoon panostaminen arkkitehtuuriin sai tunnustuksen

Rakennustaiteen valtionpalkinnon saanut Lars Hagman on vuodesta 1998 johtanut Espoon kaupungin talonsuunnitteluyksikköä. Valtion rakennustaidetoimikunta perustelee palkintoa toteamalla, että Hagman on pitkällä urallaan toiminut erittäin päämäärätietoisesti arkkitehtuurin ja kaupunkikuvan laadun parantamiseksi.

Toimikunnan mukaan talonsuunnitteluyksikkö on Espoon kaupungin toimitilojen rakennuttajana määrätietoisesti panostanut laadukkaan arkkitehtuurin ja kaupunkiympäristön toteutumiseen. Monet viime vuosina Espoossa toteutetuista julkisista rakennushankkeista ovat arkkitehtonisesti erittäin korkeatasoisia ja kaupunkikuvallisesti merkityksellisiä, toimikunta kiittää.

Espoon talonsuunnitteluyksikkä on ollut viime vuosina maan johtavia arkkitehtuurikilpailujen järjestäjiä. Toimikunnan mukaan suunnittelijoiden valinnoissa on painotettu laadun osuutta ja korostettu kokemuksen lisäksi kilpailumenestystä sekä innovatiivista otetta.

Lähteet: YLE Uutiset, Radion kulttuuriuutiset