1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ympäristönhoito

Ympäristönsuojelu on sekä historiaa että nykypäivää

Ympäristönsuojelu on jo niin vanha käsite, että siitä on käynnistetty historiaa keräävä hanke. Työväenmuseo Werstas ja Suomen Metsämuseo Lusto alkavat arkistoida luonnon- sekä ympäristönsuojelutoimintaan liittyviä valokuvia, asiakirjoja ja muita tavaroita. Pelkät tarinatkin ovat tärkeitä tulevaa näyttelyä varten.

Koijärvi tuli tunnetuksi vuonna 1979, kun ympäristönsuojelijat alkoivat taistella lintujärven pelastamisen puolesta. Kuva: Martti Juntunen / Yle

Ympäristöongelmia on ollut jo tuhansia vuosia, mutta Suomessa erilaiset ympäristöliikkeet ovat tulleet julkisuuteen 1960-luvulta alkaen, kertoo projektitutkija Harri Hölttä Työväenmuseo Werstaasta.

- Suomihan on tullut monissa asioissa muuta maailmaa vähän jäljessä, mutta tässä asiassa toimittiin melko pikaisesti. Ympäristötietoisuus levisi nopeasti koko läntisessä maailmassa 60-luvulla, jolloin monet muutkin liikkeet syntyivät.

Yksi merkittävä ympäristöliike Suomessa oli Koijärvi-liike. Kun Forssassa sijaitseva lintujärvi haluttiin kuivattaa, joukko luonnon- ja ympäristönsuojelijat alkoivat puolustaa aluetta.

- Koijärvi-liike oli lähtölaukaus laajemmalle ympäristöpoliittiselle keskustelulle, Hölttä selventää.

Ympäristöliikkeet erottuvat edukseen

Noin viidenkymmenen vuoden aikana erilaisia liikkeitä ovat herättäneet muiden muassa ympäristömyrkkyjen lentolevittämiset, metsät, erämaat, Itämeri ja rakennussuojelu esimerkiksi Tampereella.

Ympäristönsuojelu muuttuu samalla kun aika ja maailma muuttuvat. Osa liikkeistä hiipuu sitten, kun ongelmat saadaan ratkaistua.

- Esimerkiksi aiemmin, kun puhuttiin ilmastonmuutoksesta, tarkoitettiin otsonikatoa. Se saatiikin sitten ratkaistua, ja hyvä niin. Monet ympäristöliikkeet menevät kuitenkin vain ohi huolimatta siitä, saadaanko ongelmia ratkaistua vai ei.

Hölttä uskoo yhä ympäristöliikkeiden voimaan.

- Se, että on puolustettu jotakin kohdetta omalla läsnäololla, erottuu aina tällaisessä suomalaisessa hieman jähmeässä yhteiskunallisessa osallistumisessa. Sillä saadaan usein jotakin hyvää aikaan.