Mies Rynnäksen maskin takaa

Parkanolaisen Perttu Papusen CV:ssä lukee muun muassa Patria, Kuljetus Ristimaa, jääkiekon maajoukkueet Suomi, Ruotsi, Yhdysvallat, Kanada ja Sveitsi. Papunen on maamme ykkösmaskimaalari ja tunnustusta hän on niittänyt myös rekkamaalauksillaan.

automaalaus
Suomen ykkösmaskimaalari Perttu Papunen maskit käsissään.
YLE / Matti Kauvo

Perttu Papunen käyttää itsestään nimitystä kynäruiskutaiteilija. Viimeksi Papusen nimi nousi julkisuuteen, kun hän maalasi NHL-riveihin siirtyneen maalivahti Jussi Rynnäksen maskin.

- Maalaan kirjaimellisesti kynän kokoisella maaliruiskulla taidetta. Käytän samoja työmenetelmiä ja materiaaleja kuin automaalauksessa käytetään.

Ei mielletä taiteeksi

Papusen mukaan ihmiset yleensä ihastelevat hänen töitään.

- Mutta valitettavasti monikaan ei miellä tätä taiteeksi, koska maalaan maskeja ja auton kylkiä. Jos maalaisin saman kuvan kanvaasille, sitä pidettäisiin taiteena. Tämä on valitettava tosiasia ja siksi ihmiset välillä ihmettelevät, mikä näissä töissä maksaa.

Ura urkeni kännykänkuorista

Ensimmäisen kynäruiskunsa Papunen osti jo lukioaikana. Tarkoitus oli maalata uistimia, mutta kuvia alkoikin syntyä kännykänkuoriin. Kännykät vaihtuivat myöhemmin maskeihin ja nyt mies on maamme ykkösmaskimaalareita. Tunnustusta on tullut myös tuning-autojen maalaamisesta ja rekkamaalauksista.

Parhaillaan uudella työhuoneella on työn alla jättikokoinen farmarisäiliö.

-Projektit ovat kasvaneet kännyköistä maalivahdin maskeihin ja 25 metrin pituisia rekkojakin on maalattu muun muassa Simo Riikosen kanssa.

Perfektionismi takaa laadun

Perttu Papusta on luonnehdittu tinkimättömäksi perfektionistiksi, joka ei halua päästää käsistään huonoa työtä.

- Yritän jokaisessa maskissa saada aikaan kokonaisuuden. Sommittelen päässäni mahdollisimman tasapuolisen kuvion niin, että molemmilla puolilla maskia tapahtuu jotain. Yritän myös aina lisätä työhön jotain ekstraa, mitä asiakas ei ole edes ymmärtänyt pyytää.

- Rekoista teen luonnoksen ennen kuin ryhdyn hommiin, maskeissa en enää tee, vaan asiakkaat luottavat osaamiseeni.

Viimeksi maalivahti Jussi Rynnäksen maski sai osakseen paljon julkisuutta NHL:ssä. Maskiin Rynnäs halusi managerin ja Porin Ässät -kaverin kuvan. Myös Yö-yhtye on mukana.

- Tein mitä Jussi Rynnäs halusi ja hän oli lopputulokseen tyytyväinen.

Kissapetoja ja muureja

- Vain taivas on rajana siihen, mitä maskiin voidaan tehdä. Useimmiten siinä on kuitenkin seuran värit ja ehkä logo ja varsinkin SM-liigassa sponsorit haluavat näkyvyyttä. Loppu on maalivahdin itse päätettävissä. Yleisiä kuvioita ovat kissapedot ja muurit.

- Maskin suunnittelu voi kestää päiviäkin, maalaus syntyy useimmiten yhden pitkän illan aikana. Rekan maalaamiseen voi mennä kuukausia.

Lähteet: YLE Satakunta