Perhe piti Ilmo Ranteen Kouvolan Teatterin näyttämöllä

Kouvolan Teatterin 50-vuotinen historia on vaiheikas. Näyttelijä Ilmo Rinne on nähnyt teatterin ylä- ja alamäet monen vuosikymmenen aikana.

teatteritaide
Ilmo Ranne
Ilmo Ranne on näytellyt Kouvolan teatterissa vuodesta 1971 lähtien.Yle / Eijaleena Martikainen

Ilmo Ranne tuli Kouvolan Teatteriin vuonna 1971 Seinäjoelta, jossa hän toimi teatteriharjoittelijana. Alun perin Kouvolan Teatterin piti jäädä hänelle välietapiksi, mutta toisin kävi.

- Ennen kaikkea minut on täällä pitänyt perhe. Vaimoni on täältä kotoisin ja tapasin hänet täällä, Ilmo Ranne paljastaa.

Ranne myös huomasi, että Kouvola oli vireä kaupunki, jossa teatteri toimi yhtä hyvin kuin missä tahansa muualla.

- Täällä oli hirveän kulttuurimyönteinen ilmapiiri ja täällä oli kaksikymppiselle ihmiselle tekemistä ja virikkeitä. Sitten kun perustimme oman perheen, muu sosiaalinen kanssakäyminen jäi taka-alalle, ja työ syntyi tärkeäksi.

Teatterin maine taantui 70-luvulla

Samaan aikaan kun Ilmo Ranne tuli töihin Kouvolan Teatteriin, Suomessa alkoi poliittisen teatterin aikakausi. Kouvolassa poliittinen ilmapiiri kuitenkin pysyi konservatiivisena, jopa taantumuksellisena.

- Kun puhuimme lämpiössä yhteiskunnallisista asioista, ilmoitettiin että "kuulepas nyt Ilmo, meitä on kielletty puhumasta politiikkaa", Ilmo muistelee nauraen.

- Kun kerroin muualla Suomessa, että olen Kouvolasta, minulle sanottiin, että "ai sinä olet sieltä kokoomusteatterissa ja Suomen turhimmassa kaupungissa viihdeteatterissa töissä".

Näyttelijä ei kuitenkaan koe, että poliittinen taantuma olisi näkynyt teatterin ohjelmistossa.

- Teimme aika radikaalia tuotantoa. Olimme sisällöllisesti jopa radikaalimpia kuin muut, Ilmo Ranne sanoo.

Teatteri keräsi yleisöä jopa niin hyvin, että katsojia oli keskimäärin vuoden aikana 72.000. Nykyään teatterissa käy vuosittain noin 40.000 katsojaa.

- Ohjelmistoa oli laidasta laitaan kaikille, mutta kaikki myöskin myi, kaikkea tultiin katsomaan. Ei ainoastaan komediaa, huvinäytelmiä ja operetteja, Ranne muistelee.

80-luku oli turvallisen ohjelmiston aikaa

Muualta Suomesta kuului 80-luvulla jälleen kritiikkiä, että Kouvolan Teatteri tekee vain viihteellistä teatteria.

- Teimme Lauri Väärän aikaan aika paljon komediaa ja turvallista ohjelmistoa, mutta ohjelmistossa oli myös klassikkoja ja asiaa, Ilmo Ranne kertoo.

Tärkeintä kuitenkin lienee se, että yleisöä riitti katsomoissa. Tämä turvasi sen, että kuukausipalkat juoksivat ja teatteriin voitiin palkata jopa uutta henkilökuntaa.

- Huomasimme 90-luvun laman aikana, että olemme lähes ainoa suomalainen teatteri, joka pärjäsi omillaan eikä meillä ollut tappioita.

Menestysnäytelmä on aina arvoitus

Näytelmän suosiota ei voi ikinä arvata etukäteen. Kouvolan Teatterissa on nähty lukuisia näytelmiä, joista on tullut kassamagneetti ilman suurempia odotuksia. Yksi niistä oli 80-luvulla esitetty Viimeiset kiusaukset.

- Siitä ei voi kuvitellakaan, että se olisi hittinäytelmä. Yhtäkkiä huomasimme, että sitä myydään täysille katsomoille ja ihmisiä tulee Oulusta saakka katsomaan sitä, Ilmo Ranne ihmettelee.

Hittinäytelmäksi ennakoitu näytelmä saattaa toisaalta flopata täysin.

- Unto Seppäsen romaanin mukaan tehdystä näytelmästä ajateltiin, että tätä kaikki kymenlaaksolaiset tulevat katsomaan. Sitä ei kuitenkaan tullut kovin moni katsomaan, Ilmo muistelee.

Ilmo Ranteen voi nähdä tänä syksynä teatterin lavalla Rebecca-näytelmässä sekä pian ensi-iltaan tulevassa Entäs nyt Virtanen -näytelmässä. Marraskuussa hän esiintyy solistina Kymi Sinfonietan ja Kouvolan Teatterin yhteisessä musikaalikonsertissa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Mirjam Tahkokorpi