1. yle.fi
  2. Uutiset

Kestovaippa ei päästä läpi

Kuulostaa hurjalta, jos lapsiperheen kuivajätemäärästä puolet koostuu kertakäyttövaipoista. Kestovaippojen käyttö tuo yhden lapsen perheessä vain koneellisen lisäpyykkiä viikossa.

kestovaipat
Kestovaippojen värimaailma päihittää monet kertakäyttövaipat.
YLE

Minna Siniluhta on vuoden ja kolmen kuukauden ikäisen Tahkon äiti. Heidän perheessä vannotaan kestovaippojen nimeen.

- Päällimmäinen syy kestovaippojen käyttöön oli ympäristöystävällisyys. Minua kauhistutti ajatus, että puolet lapsiperheen kuivajätteestä voisi olla kertakäyttövaipoista.

Puheet kestovaippojen pitävyysongelmista ovat Siniluhdan mielestä liioiteltuja.

- Ne ainoat kerrat kun meillä vaippa on vuotanut, ovat olleet ne kerrat, kun jostain syystä Tahkolla on ollut kertakäyttövaippa päällä.

Kestovaippojen kehitys on ollut viime vuosina huimaa

Neppareilla kiinnitettävät kestovaipat ovat ikäänkuin kuoria, joiden sisälle laitetaan imukykyisiä materiaaleja kosteutta imemään. Useiden eri kerrosten avulla, kestovaippa siirtää kosteuden sisäkerroksiin ja lapsen iho pysyy kuivan tuntuisena.

- Lapsi tuntee sen, että pissan jälkeen vaippa on märkä. Mutta monissa vaipoissa on kuivaliinapinta, joka tekee sen saman tunteen kuin kartakäyttövaipoissa, eli se kosteus menee vaipan sisälle, eikä tunnu iholla märältä, kertoo Siniluhta. Kolmen hengen taloudessa ei tule täysiä koneellisia päivittäin. Meillä pestään pyykkiä joka toinen päivä. Vaipat pestään 60 asteessa.

Nykyään kestovaippoja saa monesta tavallisesta päivittäistavarakaupasta. Isoimmissa automarketeissa on jopa muutamia eri vaihtoehtoja. Lisäksi esimerkiksi Lappeenrannassa on oma kauppa, josta voi ostaa kestovaippoja.

7 kertakäyttöistä päivässä vai 10 kestoa koko ikänä?

Tahkolla on noin 30 samankokoista kestovaippaa. Mutta jos olisi säädettäviä vaippoja, niitä ei tarvitsisi olla kuin 30 koko vaippaiän aikana. Vaikka määrät tuntuvat suurilta, kestovaippayhdistyksen jäsen Minna Siniluhta uskoo pääsevänsä helpommalla käyttämällä kestoja.

- Uskon pääseväni helpommalla näiden kuin kertakäyttövaippojen kanssa. Kun Tahko syntyi, laskimme että pyykinpesu lisääntyi noin yhdellä koneellisella viikossa. Siinä on mukana myös puklurätit ja muut, joten se ei mielestäni ole kovin paljon, sanoo Siniluhta.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi