1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taide

Taidetekstiililit marssivat ulos Kuopiossa

Oudoissa paikoissa esillä olevat tekstiilit ovat kummastuttaneet kuopiolaisten päivää tiistaista alkaen. Kyseessä on Kuopion Muotoiluakatemian tempaus, jossa opiskelivat vapauttavat taidetekstiilejä arkipäivän ympäristöihin.

Kuva: YLE / Marianne Mattila

Taidetekstiileihin voi törmätä Kuopion Liikenteen linja-autoissa, Kuopion Prismassa ja Puijolla. Opiskelijat ovat valinneet tilat niin, että teokset tavoittaisivat mahdollisimman monenlaisia ihmisiä. Kaikkia esillä olevilla taidetekstiileillä on yhteinen teema, kohtaaminen.

Ihan joka päivä ei ruokaostoksilla tule vastaan taideteoksia, nyt se on kuitenkin mahdollista. Prisman liukuportaiden yläpuolelta löytyy tekstiiliteokset Matka ja Suojelija.

- Suunnittelun lähtökohtana on ollut kauppa. Kauppapaikat ovat olleet kautta aikojen kohtaamispaikkoja. Teos nimeltä Matka on kudottu kangaspuilla. Teoksessa on ihmisfiguuri, joka on sahattu metallista. Se kuvastaa matkaa silkkitien ajoista näihin kauppakeskuksiin, teoksen tekijät kuvaavat työtään.

Taidetekstiilit tutuiksi

Ympäri Kuopion kaupunkia levittäytyvän taidenäyttelyn nimi on Ulosmarssi. Teokset ovat esillä kahden viikon ajan.

- Taidetekstiili on käsitteenä aika vieras. Ensimmäisenä sanasta tulee monelle varmaan mieleen ryijy. Tekniikat ja käytettävät materiaalit ovat kuitenkin rajattomat. Haluamme tehdä tätä aluettakin tutummaksi, opiskelijat kertovat.

Tempauksella halutaan myös madaltaa kynnystä tutustua taiteeseen tuomalla taide ihmisten arjen pariin.

- Usein ajatellaan, että taidetta on vain gallerioissa. Toivottavasti tempauksemme auttaa ihmisiä löytämään taiteen.