Itsetuhoinen sammakko etsi onnea nuotiosta

Kiinnostus risunuotiota kohtaan koitui sammakkoyksilön kohtaloksi. YLE Oulu Radion Luontohetki totesi torstaina myös, että hygieenisten myyrien varastoimat perunat ovat aivan kelpoa tavaraa ihmisravinnoksi.

sammakot
Viitasammakko tuijottaa kameraan
Yle / Arja Lento

Maukka poltti suurta risukasaa saaressa. Liekkien ollessa suurimmillaan, hän yllättyi sammakosta, joka saapui seuraksi liekkien lämpöön. Erityistä hämmästystä herätti Maukassa kuitenkin sammakon vankkumattomat loikat kohti liekkejä. Eläinten ystävä nosti sammakon hellästi turvaan ruohikkoon, liekkien ulottumattomiin.

- Kyllä se sekin tykkää lämpimästä, koska lämmön myötä sen elintoiminnot vilkastuu. Sammakkohan ei kyllä auringonpaisteessa tykkää olla, koska sen iho kuivaa. Mutta nyt jos on kostea ilma, niin kyllä sekin tykkää lämpimästä, biologi Risto Tornberg valaisee.

Kauemmas liekeistä nostettu sammakko tunsi kuitenkin edelleen liekkien houkutuksen ja kosteasta heinikosta suunta jatkui loikkien kohti liekkiä. Pelastava käsi ehti kuitenkin väliin ja Maukka nosti sammakon lajitovereidensa seuraan, kauemmas nuotiosta.

Itsetuhoinen sammakko ei lajitovereidensa malliin tyytynyt vieläkään vain ihailemaan nuotiota turvallisen välimatkan etäisyydeltä. Loikka vei määrätietoisesti kohti nuotiota ja Maukka ajatteli, että antaapa sammakon tehdä nyt itse ratkaisunsa.

- Kyllä se itsetuhoiselta käyttäytymiseltä vaikuttaa. Ei se voi ilmassa kesken kaiken vaihtaa suuntaa, kun huomaa, että tilanne käy kuumaksi.

Myyrätkin ovat hygieenisiä otuksia

Perunoita kotitarpeisiin kasvattava rouva oli huomannut myyrien vieneen koko perunasadon kasvimaaltaan. Syksyllä kun hän oli sitten kuokkinut kukkapenkkiä, oli mullan alta paljastunut myyrän käytävä ja useita ehjiä perunoita. Kysymys Luontohetkeen kuuluikin, että voiko näitä perunoita syödä? Ainakin rouvan ystävät olivat vakuuttaneet perunoiden olevan hyviä. Mutta haluavatko ystävät hänestä vain eroon?

- En usko, että perunassa on mitään vikaa. Varsinkaan, jollei se ole jyrsinyt sitä. Ja nehän keitetään kuitenkin sadassa asteessa, jolloin ne mahdollisetkin pöpöt kuolevat, Tornberg rauhoittelee.

Biologi muistuttaa, että eläimet eivät ole saastaisia, eivätkä likaisia, yleisestä mielikuvasta huolimatta.

- Asiahan on kuitenkin päinvastoin. Nehän ovat hyvin hygieenisiä otuksia. Koirankin sylki on hyvin desinfektiivistä.

Lähteet: YLE Oulu