Värikkäät tatuoinnit vaarallisia magneettikuvauksessa

Mitä yhteistä on chileläisellä hissikapselilla ja suomalaisen sairaalan magneettikuvauslaitteella? Koko ja sen aiheuttama klaustrofobia eli ahtaanpaikankammo! Siitä selviää kuin kaivosmiehet konsanaan.

radiologia
Tarkkailuhuone
YLE / Antti Kettumäki

Chilessä kaikki kaivosmiehet on saatu nostettua ylös vietettyään maan alla 69 päivää. Ennen kuin heidät saatiin nostettua koko maailma jännitti kuinka kapseli toimii ja miten miehet kestävät fyysisesti vajaan 700 metrin noston.

Meillä Suomessa jännitys jatkuu: monen on mentävä saman kokoiseen laitteeseen magneettikuvakseen. Esimerkiksi Kainuun keskussairaalan "kuvausputki" on läpimitaltaan 60 senttiä, kun kaivosmiesten nostohissi on 53 senttiä. Tosin kapseli on magneettikuvauslaitetta pidempi. Sen pituus on 140 senttiä.

- Kyllä jotkut potilaat tuntevat ahtaanpaikankammon kokemuksia. Putki on siksi niin ahdas, että kuvauksessa magneettikettä saadaan mahdollisimman lähelle kuvattavaa kohtaa parhaan kuvatuloksen kannalta, sanoo radiologian apulaisosastonhoitaja Auli Triipponen.

Triipponen kertoo, että jännittäjän tuntee heti, kun hän tulee kuvaukseen. Tyypillisimmät oireet ilmenevät janona, kuumuutena, kylmyytenä ja vessahätänä.

- Potilas ei myöskään kykene keskittymään kunnolla ohjeisiin. Monesti potilailla on kylmähiki.

Paniikin voittaa pienillä asioilla

Useimmiten pelkkä vuorovaikutus ja tilanteen rauhoittaminen auttaa. Paras ja rauhoittavain tilanne syntyy, jos mukana on joku läheinen pitämässä kiinni. Pelokkaimmille voidaan antaa lievästi rauhoittavia lääkkeitä ja pahimmassa tapauksessa voidaan potilas nukuttaakin. Niitä tehdään kuitenkin äärimmäisen harvoin.

- Eihän kaikkia potilaita laiteta kokonaan putkeen. Jos kuvataan jalka, niin silloin putkessa ollaan vain puoliksi. Meillehän voi ottaa vaikka oman cd-levyn mukaan, jos selkä kuvataan ja joutuu lähes kokonaan makaamaan laitteessa, jatkaa Triipponen.

Mikäli kuvauksen aikana tuntee olonsa epämiellyttäväksi, voi puristaa hälytyspalloa ja hoitaja vetää potilaan pois. Triipposen mukaan "paniikkihälytyksiä" ei tule kovin usein - ei edes päivittäin.

Suuret tatuoinnit hankalia

Magneettikuvaushuoneessa on puolentoista teslan magneettikenttä, joka vetää metallia voimakkaasti puoleensa. Tästä syystä huoneessa ei voi olla metalliesineitä.

Potilas tutkitaan aina ennen kuvausta, ettei hänellä ole esimerkiksi lävistyksiä ja suurempia tatuonteja. Mikäli potilas on joskus aikasemmin leikattu ja kehoon on asennettu metalleja leikkauksen jälkeen, tilanne tarkastetaan aina tapauskohtaisesti.

- Nykyiset tukimetallit vartalossa eivät enää vaikuta kuvaukseen. Niiden valmistuksessa käytetään sellaisia aineita, ettei ne vaikuta magneettikentässä. Kaikki lävistykset on otettava pois kuvauksen ajaksi. Jos on sydämentahdistin niin potilasta ei voi kuvata lainakaan.

Sen sijaan tatuointien haitat mangneettikuvaukselle voivat tulla suurempanakin yllätyksenä.

- Suuret ja värikkäät tatuonnit voivat aiheuttaa magneettikentässä lämpenemistä värien sisältämien kemikaalien takia. Maailmalta on raportoitu jopa palovammoista, joten niiden kanssa ollaan erityisen varovaisia, sanoo Kainuun keskussairaalan radiologian apulaisosastonhoitaja Auli Triipponen.

Lähteet: YLE Kainuu / Antti Kettumäki

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus