Näkymätön ystävä auttaa lasta

Mielikuvitusystävä voi olla lapsen harras toive. Tyttöjen kuvitteellinen kaveri on usein lemmikkieläin, poikien sankarihahmo.

lapset (perheenjäsenet)
Mielikuvitusystävä voi lievittää lapsen yksinäisyyttä.
Mielikuvitusystävä voi lievittää lapsen yksinäisyyttä.YLE Lahti

Kuvitellun ystävän kanssa leikkiminen on lapselle keino käsitellä mielensä asioita. Mielikuvituskaveri syntyy tarpeeseen, esimerkiksi lievittämään yksinäisyyttä tai vähentämään pelkoja.

-Lapsi käsittelee todellisuuttaan ja elettyä elämäänsä leikin välityksellä ja monesti kuvioihin saattaa astua mielikuvitusystävä käsittelemään koettua asiaa, niin iloja kuin surujakin, lastentarhanopettaja Susanna Haapsamo kertoo.

Mielikuvituskavereiden kanssa leikkiminen on normaalia, eikä vanhempien ole syytä huolestua, vaikka näkymätön kaveri kulkisi lapsen mukana useita kuukausia. Haapsamo kertoo kaksivuotiaasta lapsesta, jonka elämään ilmestyivät mielikuvituskaverit samoihin aikoihin, kun perheeseen syntyi vauva.

- Hänen mielikuvituskavereitaan olivat ajokoira ja opettaja. Ulos lähtiessä tyttö ei saanut puetuksi, koska opettaja piti odottaa mukaan ja ulkona kävellessä piti välillä pysähtyä pissattamaan koiraa. Kotona koiralle piti laittaa ruokakuppi ja ihan oikeaa ruokaa, Susanna muistelee. Yhtenä aamuna ajokoira ja opettaja olivat kadonneet tytön mielestä.

Kuviteltujen ystävien kanssa oleminen on lapselle leikkiä, mutta koska lapsi eläytyy leikkeihin voimakkaasti, se on lapselle kuitenkin totta.

- Aikuisten ei missään nimessä kannata niitä kieltää tai suhtautua niihin negatiivisesti, Haapsamo muistuttaa.

Pelot kuuluvat kehitykseen

Lapsen mielikuvitus saattaa tuottaa myös epämiellyttäviä asioita. Haapsamo kertoo, että parinkymmenen vuoden aikana lasten pelot ovat pysyneet melko samana, eli edelleen pelätään pimeää ja mörköjä.

- Muumeissa oleva mörkö aiheuttaa lapsissa usein hämmennystä.

Median kautta lapsen tietoon tulevat asiat saattavat aiheuttaa pelkoja, jotka voivat olla hyvinkin ahdistavia.

- Sodat ja iltapäivälehtien lööpeissä olevat hurjat jutut. Lapsi ei niitä voi ymmärtää, Haapsamo huolehtii.

Tutkimusten mukaan 65 %:lla 3-9 -vuotiaista on kuvitteellinen ystävyyssuhde. Lontoon yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan näkymättömän kaverin kanssa seurustelu kohottaa lapsen itsetuntoa ja tekee olon turvalliseksi.

Lähteet: YLE Oulu