Tehdaspaikkakunnan lapsi selvisi vaikeuksista mustalla huumorilla

Kymenlaaksolaiset Virtaset esiintyvät pian omassa näytelmässään Kouvolan Teatterissa. Inkeroisissa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt käsikirjoittaja Harri Virtanen kertoo näytelmässä omakohtaisen tarinan elämästään tehdaspaikkakunnalla.

Harri Virtanen
Harri Virtanen
Käsikirjoittaja-dramaturgi Harri Virtanen kertoo Entäs nyt Virtanen? -näytelmässä kokemuksistaan elämästä tehdaspaikkakunnalla.Yle / Eijaleena Martikainen

Kouvolan Teatteri juhlii puolta vuosisataansa kymenlaaksolaisella näytelmällä. Teatteri tilasi käsikirjoittaja-dramaturgilta Harri Virtaselta näytelmän, mutta ei pannut sille mitään vaatimuksia paikallisuudesta. Tulos on kuitenkin omakohtainen.

- Lähtökohta on hyvinkin lähellä omaa elämääni, perheen ja suvun elämää. Se kertoo kokemuksesta, millaista oli olla lapsena 70-luvun tehdaspaikkakunnalla, Harri Virtanen alustaa.

Entäs nyt Virtanen? -näytelmä kertoo suvusta, jossa kuusikymppiset miehet odottavat isänsä kuolemaa perinnön toivossa. Vaikka käsikirjoittajan lähtökohtana näytelmässä oli oma lapsuus, nuorin roolihahmo on jo 17-vuotias.

Elämää tehdaspaikkakunnalla sävytti runsas viinankäyttö. Se vaikutti lapseen voimakkaasti.

- Viinankäyttöä oli joka puolella, yksityiselämässä ja työelämässä. Se oli lapsen silmin satuttavaakin katsottavaa ja sitä joutui luomaan omat strategiat, miten siellä pärjää ja miten tulee toimeen, kenen kanssa voi puhua ja milloin voi puhua, Harri Virtanen pohtii.

Näytelmästä tuli omakohtaisempi kuin oli tarkoitus

Virtanen kertoo yllättyneensä siitä, miten omakohtainen näytelmästä loppujen lopuksi tuli. Kirjoittaessaan näytelmää hän ei vielä ymmärtänyt, mitä kaikkea näytelmä sisältää.

- Esitys paljasti vielä jotain lisää. Yhtäkkiä sellainen mitä en tiennyt sinne niin voimakkaasti laittaneeni, oli oman isäni tarina, Harri Virtanen kertoo.

Tehtaan läsnäolo näkyy voimakkaasti näytelmän ihmisissä.

- He, jotka ovat olleet koko elämänsä tehtaassa töissä, se on jättänyt heihin jonkinlaisen jäljen. Tehtaan läsnäolo on kauhean voimakas ja tehdaslaisuuden läsnäolo. Miten esimerkiksi nelivuorotyö näyttää lapsen silmin, on yövuoroja ja silloin ollaan päivät hiljaa, Virtanen selvittää.

Isoisän kiinnostus luontoon toi vastapainoa pienen pojan elämään.

Musta huumori auttaa joka tilanteessa

Vaikka Virtasen näytelmä käsittelee rankkoja aiheita, kyseessä on huumorinäytelmä.

- Minun käsissäni kaikki muuttuu komediaksi. Toinen asia on, että uskon sellaiseen komediaan, jolla on koskettava sisältö. Muodon pitää olla kevyt ja vastaanotettava, mutta sisällön täytyy olla kivenkova, muuten se hajoaa, Virtanen perustelee.

Kymenlaaksolaisuutta värittää musta huumori, niin myös näytelmässä. Harri Virtanen uskoo, että huumori toimii selviytymiskeinona vaikeissa asioissa.

- Se on asenne, mikä toimii missä tilanteessa tahansa, myös kovimpien elämänfaktojen kanssa kuten vaikka kuoleman kanssa tai viinan tai minkä tahansa kohtaamisessa. En tiedä miksi meille on kehittynyt tällainen selviytymiskeino, Harri Virtanen pohtii.

Entäs nyt Virtanen? saa kantaesityksessä Kouvolan Teatterissa 21. lokakuuta.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Mirjam Tahkokorpi