Booker-palkinto Howard Jacobsonille

Kirjallisuuden Booker-palkinto on myönnetty brittikirjailija Howard Jacobsonille kirjasta The Finkler Question. Filosofisen komediallinen, voitokas kirja kertoo juutalaisuudesta Britanniassa sekä miesten välisestä ystävyydestä.

kulttuuri
Kirjailija Howard Jacobson
Juan Martin Misis / EPA

Jacobson vei palkinnon ennakkosuosikki Tom McCarthyn nenän edestä tarinallaan koulukavereista ja heidän opettajastaan. Teemoina ovat mm. rakkaus, seksi ja juutalaisuus.

68-vuotias Jacobson on ollut kahdesti mukana listalla, josta on valittu kuusi Booker-finalistia. Kiitospuheessaan hän vitsaili joukosta kirjoittamiaan mutta käyttämättä jääneitä kiitospuheitaan.

- Huomaan että kielenkäyttöni näissä puheessa on vuosi vuodelta karumpaa, Jacobson sanoi ja jatkoi yleisönsä naurattamista:

- Sitä haluaisi alkaa syyttää palkinnon antaneita tuomareita kaikista niistä palkinnoista, joita he eivät ole antaneet.

Kolme tuomaria viidestä oli Jacobsonin voiton kannalla. Tuomaristoa johtanut runoilija Andrew Motion kuvaa The Finkler Questionia erittäin hauskaksi, mutta myös erittäin älykkääksi, surulliseksi ja hienovaraiseksi.

Muita ehdokkaita olivat kolmatta Bookeria tavoitellut australialainen Peter Carey (Parrot and Olivier in America), Emma Donoghue (Room), Damon Galgut (In a Strange Room), Andrea Levy (The Long Song) sekä Tom McCarthy (C).

Man Booker -palkinto on arvoltaan 60 000 euroa. Howard Jacobsonin todellinen palkinto on kuitenkin kirjamyynnin odotettavissa oleva räjähdysmäinen kasvu.

Palkinto myönnetään vuosittain englanninkielisestä romaanista, jonka on kirjoittanut Kansainyhteisön, Irlannin tai Zimbabwen kansalainen. Viime vuonna palkinnon voitti Hilary Mantelin Wolf Hall.

Lähteet: BBC, AP