1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tekeekö taustamelu lentokoneruuan mauttomaksi?

Britanniassa on tutkittu taustamelun vaikutusta siihen, miltä ruoka maistuu ja miten rapealta se tuntuu suussa. Koemaistajien mielestä kova melu teki ruuasta mautonta.

Britanniassa on alettu pohtia sitä, miksi lentokoneruoka on useimpien matkustajien mielestä mautonta. Manchesterin yliopiston ja Unileverin laboratorioiden tutkimuksessa alettiin selvittää taustamelun vaikutusta ruuan maukkauteen.

Koehenkilöiden silmät peitettiin ja heille annettiin ruokaa maistettavaksi siten, että korvakuulokkeista kuului tasaista taustamelua tai hiljaisuutta.

Melun aikana syöty ruoka maistui koehenkilöistä vähemmän makealta tai suolaiselta kuin sama ruoka syötynä hiljaisuuden vallitessa. Sen sijaan melun keskellä syöty ruoka rouskui suussa enemmän ja tuntui rapeammalta kuin hiljaisuudessa syöty ateria.

Tutkijat tulivat siihen tulokseen, että taustamelulla saattaa olla vaikutus ruoan maukkauteen. Melu näytti jostain syystä tekevän ruuan mauttomaksi. Lisäksi tutkimus viittasi siihen, että ruoka maistui sitä paremmalta, mitä syöjän kannalta miellyttävämmässä ääniympäristössä sitä nautittiin.

Tutkimuksesta kerrottiin Food Quality and Preference -lehdessä.