1. yle.fi
  2. Uutiset

Jonotetaan!

Antti Korhonen on huomannut, että jonottaminen on nuorisolaji.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Antti Korhonen.

Uutisissa kerrottiin kuinka Lady Gagan innokkaimmat fanit olivat jonottaneet tähden keikalle vuorokauden verran. Eipä siinä mitään sinällään ihmeellistä. Ihan vastaavia jonotusuutisia on nähty viime vuosina monen muunkin tähden Suomen vierailun yhteydessä.

Konserttiin jonottamisen ymmärtää jos jonottaja haluaa varmistaa että ylipäätään saa itselleen lipun, tai että jonottaja haluaa varmistaa parhaan katsomispaikan lavan edustalla. Erikoisempaa on se että välillä jonotetaan itse jonottamisen takia.

Kun kauppoihin tulee uusi pelikonsoli tai himoittu puhelinmalli, on kaupan edessä jono jo aamuyöstä. Ikään kuin myytävä tavara saattaisi loppua kesken. Tulee mieleen entinen Neuvostoliitto jossa jonotus oli jatkuvaa arkea. Kun johonkin alkoi muodostua jonoa, jonon jatkoksi liityttiin ihan varmuuden vuoksi, vaikkei välttämättä edes tiennyt että mitä tässä jonotetaan. Nuoret avioon aikovat parit saattavat jonottaa sitä parasta helposti muistettavaa vihkipäivää parhaassa kirkossa, omakotitalosta haaveilevat lyövät leirin pystyyn kun tontteja jaetaan.

Me nuoruudessamme pakosta kapakkaan jonottaneet muistamme vielä hyvin millaista oli seistä kaksi tuntia kahdenkymmenen asteen pakkasessa perjantai-iltana Hämeenportin edessä. Kun ravintolaan lopulta pääsi sisään, piti istua nätisti ja hillitysti omassa pöydässään. Tuopin omatoiminen siirtäminen kavereiden pöytään johti välittömään ulos heittämiseen. Lähtiessä piti vielä lahjoa portsari lopuilla kolikoilla että varmistaisi sisään pääsyn seuraavalla kerralla. Tähän taivuttiin kun ei muuta vaihtoehtoa ollut. Opiskelijoille sopivia ravintoloita ei montaa Turussa löytynyt.

Tätähän eivät tietystikään nykyiset nuoret ymmärrä, baaria ja kahvilaa löytyy joka kulmasta jokaiseen makuun. Noiden opiskeluajan jonojen takia olen aina inhonnut jonottamista ja hämmästellyt tätä nykyistä muotijonottamista.

Taannoin iski kuitenkin innostus että pitäisiköhän kokeilla tätä suosittua vapaa-ajan viettotapaa. Ruokakauppamme lähistöllä on pieni pubi, ja ohi ajaessa huomasimme vaimon kanssa että Joel Hallikainen on tulossa sinne keikalle. Hallikainen on vanhoja tuttuja ja ilahduimme kovin mahdollisuudesta mennä miestä kuuntelemaan kotikulmilla.

Suunnittelimme että tehdäänpä Hallikaiselle muotijono ja autetaan takavuosien tähteä uuteen nousuun. Tarkoitus oli tulla paikan päälle jo varhain aamulla, telttatuolit ja eväät mukana. Siinä sitä istuttaisiin baarin edustalla, ja kun ohikulkijat ihmettelisivät että mitä me siinä teemme, kertoisimme että haluamme varmistaa sisäänpääsyn Hallikaisen keikalle.

Uskoimme että muutkin aikuisikäiset entiset Hallikaisfanit saattaisivat liittyä jonon jatkoksi. Kun kirkkoja viime vuosina kiertänyt tähti sitten saapuisi paikalle kitaralaukkunsa kanssa, olisikin häntä odottamassa kymmenien metrien mittainen jono baariin jonne mahtuu noin kaksikymmentä asiakasta.

Suunnitelma nauratti ja innosti meitä monta päivää. Lopulta oli pakko mennä baarin eteen katsomaan tarkemmin keikkajulisteesta koska Jokke oikein tulee. Tarkempi mainoksen tarkastelu lähietäisyydeltä osoitti että kyllä sinne tosiaan oli tulossa joku trubaduuri jonka etunimi alkoi J:llä ja sukunimi H:lla, mutta ei suinkaan Hallikainen vaan joku meille tuiki tuntematon suuruus. Jäi jono muodostamatta. Meidän ikänäöstä kärsivien kannattaa jatkossakin jättää jonottaminen nuoremmille.

Lähteet: Antti Korhonen / YLE Turku

Lue seuraavaksi