1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Arto Halonen

Arto Halonen: Katsojia ei kannata aliarvioida

Joensuulaislähtöisen Arto Halosen ohjaama Prinsessa-elokuva on saanut hyvän vastaanoton Yhdysvalloissa. Prinsessa kiertää maata Talk Cinema -sarjassa, joka voi olla elokuvalle ponnahduslauta Yhdysvaltojen levitykseen.

Paula Vesala ja Katja Kukkola Prinsessa-elokuvassa. Kuva: Tehi Kokkonen

Bostonissa elokuvaa piti hyvänä tai loistavana 94 prosenttia katsojista. Talk Cinema on elokuvakriitikko Harlan Jacobsonin vuonna 1994 perustama esityssarja, johon hän valitsee kymmenisen elokuvaa alan merkittävimmiltä festivaaleilta.

Suomessa Prinsessa-elokuvan on nähnyt jo 180 000 katsojaa. New Yorkista tavoitettu Halonen kertoo, että menestys on ollut kaikin tavoin yllätys.

- Loistavaltahan tämä tuntuu. Viisi viikkoa Suomen ykkösenä elokuvalla, jonka suosioon levittäjätkään eivät uskoneet. Minusta se osoittaa sen, ettei katsojia kannattaisi aliarvioida. Kysyntää on draamalle, joka puhuttelee ihmisiä muutenkin kuin kevein keinoin. Syvät teemat purevat yleisöön.

Työn alla uutta faktaa ja fiktiota

Arto Halonen aikoo jatkaa sekä fiktion että faktan parissa. Työn alla hänellä on tällä hetkellä yksi dokumentti sekä kahden fiktioelokuvan käsikirjoitukset.

Halosen yksi tunnetuimmista dokumenttielokuvista on Pyhän kirjan varjo. Prinsessa on ohjaajan ensimmäinen laajaan teatterilevitykseen päätynyt fiktioelokuva.

- Vaikka menestystä tulee, niin se on vain yksi puoli asioista. Monet tekevät hienoja elokuvia, mutta katsojat eivät niitä löydä. Oleellisinta on vaikuttaa ihmisiin, tehdä asioita avoimesti ja positiivisesti. Päämäärä on tehdä hyvää taidetta, sanoo Halonen.

Arto Halonen kertoo iloitsevansa myös järjestöjen hänelle myöntämistä palkinnoista. Tunnustusta ohjaajalle ovat tänä syksynä antaneet niin Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto kuin Suomen Mielenterveysseurakin.