1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rakennusten lämmitys

Puulla säästää eniten sähkölaskusta

Puuta polttava tulisija on ylivoimaisesti paras keino säästää sähkölaskussa. Lämmitys hörppää puolet omakotitalossa kuluvista kilowattitunneista. Kakkosena tulee lämmin käyttövesi.

Yksittäisten laitteiden kulutusta voi seurata Matti Pietikäisen esittelemällä mittarilla. Uudempiakin malleja löytyy. Kuva: Yle Etelä-Savo

Yle Etelä-Savo purki uudehkon 135 neliön omakotitalon sähkölaskua palasiin. 20 000 kilowattitunnin kulutuksesta lämmitys haukkaa puolet. Lämmitykseen kuluu sähkölämmitystalossa tuhatkunta euroa vuodessa.

Toiseksi suurin energiasyöppö on lämmin käyttövesi. Siihen kuluu 900 kWh henkeä kohti. Nelihenkisellä perheeltä vedenlämmitys nielaisee reilut 350 euroa vuositasolla.

- Suihkussa oloaikoja voi tarkkailla, jos säästää haluaa. Ehkä siitä voisi 200 kWh säästää henkeä kohti ja silloin puhutaan jo sadasta eurosta, Matti Pietikäinen Suur-Savon Sähköstä arvioi.

Pesukoneiden kulutus jää jo huomattavasti pienemmäksi. Pesutorni vie vain neljänneksen veteen verrattuna ja astianpesu vain puolet pesutornista.

- Koneiden energialuokalla on merkitystä, mutta vähintään yhtä tärkeää on noudattaa käyttöohjeita. Huolimaton käyttö lisää kulutusta. Liian suuret tehot ja valmiustilat nielevät energiaa, Pietikäinen muistuttaa.

Anopin metsästä tehdyt puut tuovat säästöä

Ylivoimaisesti suurimpiin sähkösäästöihin pääsee lämmityksessä. Koivumotti on varsinainen energiapommi. Se sisältää 1700 kilowattituntia energiaa.

- Puun hyöty on ilmiselvä, että lämmitystaito on äärimmäisenä tärkeä asia. Jos peltiä ei osata käyttää oikein, hyöty karkaa taivaalle.

- Lisäksi tulisijan puhtaanapito on tärkeää.

Pietikäinen arvioi, että 6-7 puumotilla keskivertolämmittäjä pääsee 3000 kilowattitunnin säästöön vuodessa. Rahassa se tarkoittaa 300 euroa.

- Kyllä se vanha totuus taitaa pitää paikkansa, että ostopaikasta riippuen ostopuulla saattaa hieman säästää. Mutta hyötyliikunnalla tehdyllä puulla säästää reilusti, kun tekee puut anopin metsästä.