Kahva vapauttaa kädet kauppakassista

Keski-Suomeen on perustettu keksintöjen kaupallistamisessa avustava Innovaatiopankki IBA. Innovaatiopankin ideaa on esitelty ministeriöihin ja tarkoitus on laajentaa toimintaa maakunnan ulkopuolelle. Pankki näkyy myös Keksintöjen viikolla Viitasaarella.

innovaatiot
Apukahva muovikassin kantamiseen
Esko Toivaisen kehittämä kantokahva kelpaa myös kierrätykseen.YLE Keski-Suomi / Matti Myller

Osuuskuntana toimiva Innovaatiopankki kehittää keksintöjä tuottaviksi ja markkinoi niiden tuote- ja valmistusoikeudet teollisuudelle. Juuri siinä Pelle Pelottomat tarvitsevat apua.

- Ideat ja keksinnöt ovat yleensä hyvin raakileita, vaikka keksijä uskoo niihin lujasti. Niitä joudutaan testaamaan, kehittämään, suunnittelemaan, tutkimaan markkinoita ja tekemään useampia prototyyppejä. Sitten keksintö on tarkoitus myydä jollekin hyödyntäjälle, sanoo Innovaatiopankin hallituksen puheenjohtaja Jorma Nokkala.

Kädet vapauttava keksintö kauppareissulle

Esko Toivainen toivoo Innovaatiopankilta apua kantokahvan kaupallistamiseen. Toivaisen suunnittelema kahva on tarkoitettu avuksi jo kauppaan mentäessä, sillä kantohihnan päässä on poletti, jolla saa ostoskärryn mukaansa. Ensimmäinen ajatus muovisesta kantokahvasta syntyi jo vuosia sitten: idea tuli lähipiirin naisilta.

- Kun tulee autolle lumisateessa, joutuu laskemaan kassin kuraiseen maahan, etsimään auton avaimia käsilaukusta ja laittamaan kuraiset kassit auton puhtaalle penkille. Yksi kommentti ei vielä johtanut kahvan kehittelyyn, mutta kun kaksi naista kertoi samasta ongelmasta, minun oli pakko ryhtyä toimiin, kertoo viitasaarelainen tuotekehittelijä ja opettaja Esko Toivainen.

Innovaatiopankille suuret odotukset

Toivainen on vuoden pituisessa kantokahvan tuotekehittelyssään ottanut huomioon myös ekologisuuden, sillä komposiittikahva soveltuu kierrätykseen. Kahva on kehitetty yhteistyössä itäsuomalaisten komposiittiosaajien kanssa ja valmistajakin on selvillä.

- Nämä ovat pitkällisiä prosesseja ja monta mutkaa on matkassa. Tämän vuoden puolella kahva yritetään saada tuotantoon, tai joulumyyntiin.

Yksityiset keksijät voivat kehitellä omia arvokkaita ideoitaan ilman yritysten isoja rahojakin. Erityisesti Innovaatiopankilta Toivainen odottaa paljon.

- Tämä on hieno idea ja avainasemassa siihen, että yksittäinen tuotekehittelijä saa asiantuntevaa apua. Ihmisen voimavarat loppuvat tuotekehittelyn loppusuoralla, sillä kaupallistamisessa tarvitaan apua monelta eri taholta. Verkottuminen on tervetullutta tässäkin asiassa, toteaa viitasaarelainen Toivainen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi