Puhuvalla Jaska-korpilla viimeinen syksy

Ranuan eläinpuistossa iloitaan uusista asukeista samalla kun jätetään jäähyväiset kuuluisalle Jaska-korpille. Ranuan eläinpuiston pitkäaikaisin asukki ja kuuluisin lintu, 26-vuotias Jaska-korppi, on sen verran huonokuntoinen, että ennen talven pakkasten tuloa se päästetään maallisista vaivoistaan.

Kotimaa
Jaska-korppi
Ranuan Seudun Matkailu Oy

Jaska tunnetaan paitsi puhuvana korppina, myös huumorintajuisena lintuna. Jaskan suurta hupia on ollut leikkiä oksanpätkillä ihmisten kanssa ja sitten nokkaista varomatonta leikittäjää verkon läpi. Jaskalla on myös kokoelma kiiltäviä esineitä kolikoista kahvilusikoihin.

- Onpa joskus asiakas tullut valittamaan Jaskan varastaneen hänen kännykkänsä! Nähtäväksi jää, löytävätkö korppiaitauksen tulevat asukkaat Jaskan kätköpaikat, intendentti Mari Heikkilä kertoo.

Majavalle odotettu sulhanen Luxemburgista

Ranuan eläinpuiston ähtäristä kotoisin oleva majavanaaras sai puolison parin vuoden odotuksen jälkeen. Koskapa Suomen eläinpuistoissa majavia on vain Ranualla ja Ähtärissä, täytyi sulhoa etsiä ulkomailta.

Vuoden alussa tuli Luxemburgista tieto poikamiesmajavasta. Lupabyrokratian ja helteisen kesän jälkeen tositoimiin päästiin vasta syksyn viilennyttyä. Sekä ilmateitse että kumipyörillä matkaa tehnyt majavauros pääsi tutustumaan aitaukseensa ja tulevaan puolisoonsa varhain perjantai-aamuna.

- Nuorimies ei ollut matkan rasituksista moksiskaan, vaan etsi kotialtaansa pohjasta heti syötäväkseen porkkanaa. Paikan valtias, naarasmajava Nami sen sijaan oli tulokkaasta hieman hämillään ja vesi roiskui lattahännän paukutellessa varoituksia, Mari Heikkilä kuvailee.

Eläinpuiston porotokka on myös saanut syksyn myötä vahvistusta; pohjoissavolaisen moottoripyöräfirman maskottiporot Viivi ja Wagner muuttivat Ranualle lähemmäksi pohjoisia syntysijojaan.

Majava ja merikotka kimppakyydillä Ranualle

Majavan kanssa kimppakyydillä Ranualle saapui toinenkin uusi asukas. Vaasan seudulla kesällä rengastettu merikotka oli lentokyvyttömänä toimitettu Korkeasaaren luonnonvaraishoitolaan. Linnun vaivaksi todettiin sama kuin vuonna 2009 samassa pesässä rengastetulla merikotkalla; siipien nivelet ovat jäykistyneet, eivätkä linnut voi levittää siipiään.

Asiantuntijat pohtivat nyt syytä tähän kehityshäiriöön. Ranuan eläinpuistossa majaileekin nyt samasta pesästä lähtöisin olevat sisarukset.

Syksy toi mukanaan muitakin uusia nokkia Ranuan eläinpuistoon. Kaksi sinisorsaa sekä siipeen ammuttu joutsen matkasivat eläinsuojeluvalvojan kyydissä Etelä-Suomesta loppuelämänsä kotiin Ranualle.

Suonenjokinen loukkaantunut kanahaukka viihtyi eläinpuiston hoivissa vain parisen viikkoa ja se vapautettiin hyväkuntoisena takaisin kotiseudulleen Savoon.

Kaikki hoitoon tulleet luonnonvaraiset eläimet eivät kuitenkaan selviä. Rovaniemeläiselta parvekkeelta löytynyt helmipöllö samoin kuin Pudasjärveltä talteen otettu merikotka olivat liian nälkiintyneitä ja kuolivat hoidosta huolimatta.

Lähteet: YLE Lappi