1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Petäjävesi

Koppi kirjastona Kintaudella

Jos ja kun kunta ei pysty järjestämään sivukirjastoja pikkukyliin, voivat kyläläiset perustaa itse itselleen lainaston. Petäjävedellä Kintauden kyläläisten pystyyn pistämä puhelinkoppikirjasto palvelee lukuhaluisia loistavasti.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Saija Nironen

Aina ei tarvita uusia rakennuksia tai edes henkilökuntaa, jotta kyläläiset saavat luettavaa. Kintaudella kirjat kiertävät vanhassa puhelinkopissa.

Aina avoinna oleva "Niemelän pääkirjasto" on toiminut hyvin heinäkuusta alkaen ja palaute siitä on ollut pelkästään positiivista.

Puhelinkoppi päätyi kirjastoksi Vuokko Vihtalahden pihalta.

- Vanha puhelinkoppi oli muutaman vuoden ulkorakennukseni takana, kunnes viime keväänä riuskojen naapurin miesten voimin tuotiin se tänne. Kirjasto sai kaikkein eniten kannatusta ja nyt se on sitten siinä toimessaan, kertoo kopin omistaja Vuokko Vihtalahti.

Viisi hyllyllistä luettavaa

Sanna Talasjärvi on ryhtynyt kylällä kirjastonhoitajaksi. Hän kertoo, että puhelinkoppikirjastosta löytyy vuoden 1986 puhelinluettelon lisäksi viisi hyllyllistä luettavaa.

- Täällä on on romaaneja, tietokirjallisuutta, lasten kirjoja, lehtiä, dvd-elokuvia, cd-levyjä ja sitten on pelejä ja leluja alahyllyllä. Puhelimen vieressä on kirja, jossa kerrotaan kirjaston säännöistä. Tänne pitää merkitä lainatessa päivämäärä ja nimi. Merkintä pitää tehdä myös, kun palauttaa aineiston, opastaa Talasjärvi.

Koppikirjastosta saa lainata luettaavaa kuukaudeksi kerrallaan, mutta myöhästymisistä ei ole vielä ketään sakotettu. Kirjaston seinät toimivat myös ilmoitustauluina ja taidenäyttelytilana.

- Kovasti tyytyväisiä käyttäjiä meillä on. Aukioloajat on joustavat eikä kirjastokorttiakaan tarvita. Täältä on 14 kilometriä matkaa Petäjäveden kunnan kirjastoon. Koululaiset tekivät Kintauden kylällä aloitteen pari vuotta sitten, että saataisiin koulun ohi ajava kirjastoauto pysähtymään koululla, mutta se ei ole vielä tuottanut tulosta. Toimiihan koppi nyt niille, jotka eivät pitkää kirjastomatkaa pääse kulkemaan.

Lukusalissa voi tulla vähän vilu

Kuten muissakin kirjastoissa myös puhelinkoppikirjastosta löytyy lukusali. Sen virkaa toimittaa kopin ulkopuolelle tuotu penkki.

- Lukusaliin ei ehkä jäädä viilenevissä syysilloissa lukemaan, mutta muuten varmaan talven tullen lukuharrastus lisääntyy, arvelee Talasjärvi.

Niille, jotka epäilevät, että koppikirjasto houkuttelee ilkivallan tekijöitä Talasjärvi toteaa, että koppi on risteyksessä, johon näkee suoraan kahdesta talosta eli siinä mielessä valvonta varmaan toimii.

- Kaikki kirjat täällä on mukavia ja tykkään varsinkin eläinsaduista. Lempieläimeni on kissa, kertoo kirjastoa käyttämään tullut alle kouluikäinen Tuuli-tyttö.