1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Työvuorosuunnittelu

Muurahaisia seuraamalla syntyy parempi bussireitti

Porissa ryhmä tutkijoita on kehittänyt ratkaisumalleja yritysten yleisiin ongelmiin. Laskennallisen älykkyyden tutkimus hakee vastauksia esimerkiksi kuljetus- ja bussiliikenteen reittien, sekä työvuorojen suunnitteluun.

Kuva tietokoneen sisältä. Kuva: YLE / Samu Auranen

Työvuorojen suunnittelu on monelle painajainen tehtävä. Työntekijöillä on omat tarpeensa, jotka on otettava huomioon. Laskennallisen älykkyyden tutkimus pyrkii saamaan aikaiseksi työvuorot, jotka lisäävät hyvinvointia, ja vähentävät kustannuksia.

- Perinteiset ja nykyiset ohjelmat ovat sellaisia, että niissä on vain ihmisen älykkyyttä. Se on rajallista, eikä pysty pysty tekemään asioita niin nopeasti kuin tietokone. Tietokone ottaa huomioon yksilöllisiä asioita, eli pyrimme löytämään sellaisia työvuoroja, joissa on otettu huomioon jokaisen omia toivomuksia. Ihmiset ovat erilaisia - joku haluaa olla viikonloppuna vapaana, joku torstai-illalla, joku ei halua olla maanantaiaamulla töissä, jollakin on pieniä lapsia, jotkut taas haluavat tehdä enemmän rahaa ja sen takia olla iltaisin tai viikonloppuisin töissä. Kaikki otetaan huomioon mahdollisimman paljon, niin että lopputulos on kaikkien puolelta optimaalinen, tutkimusjohtaja Cimmo Nurmi.

Toinen esimerkki tutkimusryhmän työstä on reittiliikenteen sujuvuus.

- Reitit pitää suunnitella, eli missä ajetaan ja kuinka paljon busseja tarvitaan. Milloin bussikuskit ovat töissä ja kuinka tehokkaasti koko paketti pystytään hoitamaan niin, että kustannus yritykselle on mahdollisimman pieni.

Reittien ja ajosarjojen suunniteluunkin vastaukset löytyvät luonnosta.

- Käytämme optimointimenetelmiä, jotka nousevat luonnosta. Eli miten kalat ja linnut liikkuvat parvissa, miten muurahaiset löytävät aina parhaat reitit, miten evoluutio toimii. Miten aivojen neuroonit toimvat, miten me osaamme asioita, miten muisti toimii. Viemme nämä asiat tietokoneelle, teemme sinne algoritmin, ja laitetamme tietokoneen pyörimään. Ja hups, vastauksena on parempi bussireitti.