Skanssi aikoo säästää sähkölaskussa peräti viidenneksen

Turkulainen Skanssin kauppakeskus aikoo vähentää vuosittaista 500 000 euron energialaskuaan peräti 20 prosenttia. Temppu onnistuu ilmastointia vähentämällä ja valoja sammuttamalla.

Skanssi (kauppakeskus)
Kauppakeskus Skanssi.
Kauppakeskus Skanssi.YLE / Minna Rosvall

Kauppakeskus Skanssi hakee itselleen kansainvälistä energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä arvioivaa Leed-sertifikaattia. Sertifikaattia voidaan hyödyntää markkinoinnissa ja samalla tulee oikeita säästöjä kauppakeskuskselle ja yrittäjille.

Leed-sertifikaatti määrittelee muun muassa sähkönkulutusta, jätteiden kierrätystä ja jopa ruohonleikkauksen suunnittelemista. Kauppakeskuksissa suurin säästö tulee valoista ja lämmityskuluista ilmastointeineen.

Skanssin kauppakeskus rakennettiin viime vuonna, mutta säästöjä saadaan, kun automatiikkaa tehostetaan nykyistä vielä tarkemmaksi.

- Vähennämme ilmastointia niissä tiloissa, missä ihmisiä ei ole paikalla. Automatiikka käynnistää ilmastoinnin, kun esimerkiksi varastoon tulee ihmisiä, kertoo kauppakeskuksen omistajan Capmanin ylläpitoasiantuntija Tuija Fräntilä.

Fräntilan mukaan varastoissa saattaa olla hieman tunkkaisempaa hetkellisesti, mutta asiakastiloissa ilmastoinnin automatiikan uusiminen ei näy. Skanssi aikoo myös vaihtaa valojaan led-lampuiksi, sillä niiden valoteho on viime vuosina parantunut merkittävästi.

Lähteet: YLE Turku