Sailas: Jätevesiasetus järkyttävä esimerkki varojen tuhlauksesta

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas kertoo varoittaneensa jätevesiasetuksen sudenkuopista jo vuonna 2003, jolloin raha-asiainvaliokunta ja hallitus hyväksyivät kiistellyn asetuksen. Sailas lyttää mielestään kustannustehottoman asetuksen tuoreessa Kanava-lehdessä.

talous
Raimo Sailas
Raimo SailasYLE

Sailas kirjoittaa, että hän ei yllättynyt valiokunnan kannasta, koska tuolloin valtiovarainministerinä toiminut Antti Kalliomäki (sd.) kertoi hänelle, että asiasta oli sovittu poliittisesti etukäteen.

Heti raha-asiainvaliokunnan jälkeen valtioneuvosto hyväksyikin asetuksen. Nykyisistä ministereistä asetuksesta olivat hallituksessa päättämässä Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Paula Lehtomäki (kesk.).

Sailas sanoo, että harvassa asiassa ruohonjuuritason kansalaismielipide on ollut niin oikeassa kuin jätevesiasetuksen kritisoinnissa.

Sailaksen mukaan asetuksen kustannustehottomuus on kiistaton, koska haja-asutusalueiden alle viiden prosentin osuutta typpipäästöistä ja alle kymmenen prosentin osuutta Suomen fosforipäästöistä on torjuttu 2,5 miljardin euron investoinneilla. Sailas sysääkin vastuuta vesiensuojelusta maataloudelle.

Lokakuun alussa hallitus antoi eduskunnalle jätevesiasetukseen lievennyksiä sisältävän esityksen ympäristösuojelulain muuttamisesta. Oppositio puolestaan jätti kristillisdemokraattien aloitteesta välikysymyksen jätevesiasetuksen kumoamisesta. Välikysymys kaatui äänin 102 - 70.

Lähteet: YLE Uutiset