1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. parturit ja kampaamot

Ekokampaamossa saa hiusvärin yrteistä

Ekokampaamossa hiukset saattavat saada värinsä nokkosesta tai keitetyistä kävyistä. Kun parturikampaaja Riitta-Liisa Laaksosen omat lapset allergisoituivat, hän alkoi etsiä ekologisia vaihtoehtoja hiustenkäsittelyyn. Viisi vuotta sitten hän aloitti liikkeessään ekokampaamopalvelut.

Kuva: Yle

Parturikampaamo Titun hyllyllä on lasipurkkeja, joita voisi kuvitella aluksi teepurkeiksi. Näin ei kuitenkaan ole, vaan kun hiustenvärjäys alkaa, purkkien sisältö selviää.

– Tässä on männynkäpyjä, joista saadaan ruskeaa sävyä. Tämä taas on kaarnaa, josta tulee kullanruskeaa, ja jos oikein punaista haluaa, niin täällä on raparperin juurta, luettelee ekokampaaja Riitta-Liisa Laaksonen.

Myös kampaamon hajumaailma on erilainen. Kemikaalien tuoksut on rajoitettu minimiin, ja tilalla leijuu luonnosta saatujen ainesosien aromi.

Hellempää hiuksille

– Aloin käyttää ekokampaamoa, koska hiukseni eivät kestä normaaleja hoitoja, kertoo Parturikampaamo Titun asiakas Lisbeth Johansson .

– Olen ensimmäistä kertaa teinivuosien jälkeen pystynyt kasvattamaan hiuksiani ilman, että ne pitää aina katkaista, hän sanoo.

Riitta-Liisa Laaksonen tarjoaa kuitenkin myös perinteisiä parturikampaamopalveluita.

– Olen ollut tällä alalla jo yli kolmekymmentä vuotta. Kun aloitin ekokampaamopalvelut, en toki voinut sanoa vanhoille uskollisille asiakkaille, etten enää tee perinteisiä kampaamotöitä, hän sanoo.

Laaksonen kokee kuitenkin vievänsä ekotietoutta eteenpäin tällä tavalla.

– Kun joku istuu täällä turpeet ja kaalinlehdet päässä, niin se herättää väkisinkin keskustelua muiden asiakkaiden parissa hiustenhoidon ekologisuudesta.

Perinteiset ja ekomenetelmät rintarinnan

Laaksonen käyttää rohkeasti perinteisiä hiustenhoitomenetelmiä ja ekologisia tapoja yhdessä.

– Kemiallisia hoitoja ja luonnon aineita voi sekoittaa ja saada hyvän lopputuloksen, hän sanoo.

Joitain rajoituksia ekotuotteiden käyttö kuitenkin tuottaa.

– Esimerkiksi permanentissa on aina vähän kemiaa mukana, vaikka paljon aikaisempaa hellempiä vaihtoehtoja löytyy jo. Myöskään aivan vaaleaa väriä tai ihan mustaa ei ole mahdollista saada, sanoo Laaksonen.

Ekokampaamopalvelujen kysyntä on Laaksosen mukaan kuitenkin kokoajan kasvanut, ja alalle tulee uusia tuotteita.

– Suosio on jatkuvasti lisääntynyt. Tuntuu, että nyt myös isot tukkurit ovat kiinnostuneet. Kun he alkavat kehittää tuotteita, niin varmaan vielä joskus löytyy niitä ääripäänkin värejä.