ESS on puolustanut yksilöä 110 vuotta

Lahtelainen mediatalo ESA-konserni on uusinut toimitustilansa vastatakseen ihmisten mediankäytön muuttumiseen. Etelä-Suomen Sanomat on edelleen mediatalon ydintuote. 110-vuotisjuhliaan viettävä yhtiö sijoittaa kuitenkin yhä enemmän monimediaiseen tuotantoon.

multimedia
Heikki Hakala ja Jukka Ottela luotsaavat toimintaa nykyään.
Heikki Hakala ja Jukka Ottela luotsaavat toimintaa nykyään.YLE / Hanski Kinnunen

Konsernin toimitusjohtaja Jukka Ottela ja päätoimittaja Heikki Hakala vannovat monimediaisuuden ja verkostoitumisen nimiin.

- Yksin ei pärjää. Verkottumista tarvitaan talon sisällä, jossa sama väki tekee sisältöjä niin lehteen, radioon kuin nettiinkin. Kumppaneita tarvitaan myös talon ulkopuolella, sisältöjen tekemisessä ja mediamyynnissä, kuvailee toimitusjohtaja Ottela.

Etelä-Suomen Sanomat, Jyväskylässä ilmestyvä Keskisuomalainen, kuopiolainen Savon Sanomat ja joensuulainen Karjalainen tuottavat toinen toisilleen yhteistä, ei-paikallista materiaalia.

- Euro on ollut hyvä konsultti yhteistyöpyrkimyksissä. Resursseja paikallisista asioista kertomiseen jää paremmin, kun yleisiä asioita kerrotaan yhteisissä lehtijutuissa, sanoo päätoimittaja Heikki Hakala.

Hän ei myönnä, että paikallisuus olisi lehdessä kärsinyt yhteistuotannon myötä.

Kontaktipinta kasvanut hurjasti

Monimediaistuminen on ollut elinehto vanhalle lehtitalolle.

- Tilattavien lehtien, verkon, radion ja kaupunkilehtien kautta Esa tavoittaa lähes 200 000 asiakasta viikossa, enemmän kuin koskaan, kertoo Ottela.

Työskentely mediatalossa on päätoimittaja Heikki Hakalan mukaan jatkuvaa oppimista.

- Työkaluja tavoittaa ihmisiä on paljon. Nyt vain pitää oppia tekemään oikeita asioita oikeassa paikassa. Hyvän sisällön tekemisen vaatimus ei kuitenkaan muutu mihinkään. Ihmiset maksavat vain hyvistä sisällöistä, sanoo Hakala, jonka mukaan hyvä journalismi on myös hyvää viihdettä.

Aatteellinen pohja pysynyt muutoksessa

Etelä-Suomen Sanomien juuret ovat nuorsuomalaisuudessa ja ajassa, jolloin Suomi taisteli olemassaolostaan Venäjän sortotoimia vastaan.

- Laillisuusvaatimuksen esittäminen ja vapauden puolustaminen ovat periaatteita, jotka pätevät edelleen tänä päivänä, sanoo Hakala. Hän nostaa yksilönvapauden puolustamisen konsernin ykkösasiaksi kaikenlaisessa muutoksessa.

Hakalan mukaan sanomalehden perustehtävä on pysynyt vuosien saatossa samana aatteellisen pohjan lisäksi.Ihmisten jatkuva tiedontarve on ja pysyy.

Lähteet: YLE Lahti