Konenäkö avuksi jääkiekkovalmennukseen

Sotkamossa kehitetään uudenlaista apuvälinettä joukkuepelien valmennukseen. Vuokatin Snowpoliksessa tutkitaan, voitaisiinko esimerkiksi jääkiekon pelaajia tunnistaa pelin aikana konenäön avulla.

tiede
Kajaanin Hokki harjoituksissa.
Kajaanin Hokki harjoituksissa.YLE / Jarmo Nuotio

Jyväskylän yliopisto kehittää järjestelmää, jolla voitaisiin kerätä automaattisesti tietoa siitä, missä kukin pelaaja liikkuu.

- Tavoitteenamme on kehittää järjestelmä, jossa pelaajissa ei tarvitsisi olla kiinni minkäänlaista tunnistinta eli markkeria. Menetelmä voisi toimia esimerkiksi niin, että kone kuvaisi jokaisen pelaajan ennen pelin alkua ja pelin aikana tunnistaisi pelaajat alkukuvan perusteella, kuvailee hankekoordinaattori Anni Hakkarainen Jyväskylän yliopistosta.

Maailmalla on käytössä muutamia vastaavia järjestelmiä jalkapallon analysoinnissa. Valmiit systeemit ovat kuitenkin hyvin kalliita ja ne ovat ainoastaan suurseurojen ulottuvilla, sanoo Hakkarainen.

Konenäkö auttaisi valmennusta ja höystäisi tv-lähetyksiä

Pelistä automaattisesti kerättyä tietoa voitaisiin käyttää erityisesti valmennuksen apuna.

- Systeemi tuottaisi tietoa esimerkiksi siitä, menevätkö syötöt perille ja mille kentän alueelle peli kussakin tilanteessa painottuu. Valmentajalle tällainen tilastotieto on arvokasta, Hakkarainen sanoo.

Analyysilaitteisto voitaisiin asentaa myös kiinteästi vaikkapa jäähalliin. Eri joukkueet voisivat ostaa laitteesta analyysiaikaa ja saada tarkkaa tietoa esimerkiksi harjoituksista ja harjoituspeleistä.

Erilaiset pelitilastot ovat rakkaita myös urheilujournalismille. Automaattinen konenäkö voisi tuottaa tietoa myös tv-lähetyksiin, joissa on tapana analysoida joukkueiden laukauksia, syöttöjä ja pelivälineen hallinta-aikaa.

Jyväskylän yliopiston Sotkamon toimipisteen tavoitteena on saada järjestelmä käyttöön vielä tämän vuoden aikana. Konenäön pilotointi voitaisiin aloittaa vuoden 2011 alussa. Alustavasti yhteistyötä on kaavailtu Sotkamon urheilulukion Urheiluakatemian jääkiekkoryhmää.

Lähteet: YLE Kainuu / Ville Kinnunen