Puumanainen vietteli nuoren maahanmuuttajan

Kajaanin kaupunginteatteri polkaisee käyntiin värikkään teatterisyksyn. Luvassa on useita perinteisiä näytelmiä, jotka ottavat osaa päivän polttaviin asioihin. Syksyn ensi-illat aloittaa näytelmä Pelko jäytää sielua, joka nostaa esille nuoren maahanmuuttajan ja vanhemman suomalaisnaisen rakkaustarinan.

näytelmät
Raivon potku.
Emmin poika Bruno suuttuu äitinsä uudesta suhteesta ja potkaisee television rikki.YLE / Antti Kettumäki

Kaupunginteatterin syysohjelmistossa jatkavat suositut näytelmät, kuten viidettä vuotta pyörivä Konsta Pylkkänen etsii kortteeria. Keväällä esitetty Parhaissakin perheissä on myös mukana alkavan syyskauden. Vaikka suosituimmat näytelmät jatkavat, mukana on paljon uutuuksia. Myöhemmin syksyllä esitetään komediat Päällystakki ja Elling. Lapsillekin on luvassa kaksi näytelmää.

Uutuusnäytelmistä ensimmäisenä aloittaa Rainer Werner Fassbinderin käsikirjoittama Pelko jäytää sielua, joka on nuoren maahanmuuttajan ja keski-ikäisen lesken, Emmin, rakkaustarina.

Tarinan synopsis on lyhyesti seuraava: Emmi on tulossa töistä eräänä iltana ja pakenee sadetta kulmakapakkaan ja kohtaa siellä nuoren maahanmuuttajan, Salemin, lempinimeltään Alin. He ystävystyvät ja rakastuvat toisiinsa, mutta tätä liittoa eivät monet katso hyvällä. Emmi ja Ali joutuvat yhteisön silmätikuiksi. He joutuvat taistelemaan rakkautensa ja oikeuksiensa puolesta.

Ei ole täysin sattumaa, että teatteri ottaa osaltaan kantaa ajoittain ärhäkkäänkin maahanmuuttajakeskusteluun.

- Olemme suunnitelleet tämän kauden ohjelmistoa jo puolitoista vuotta sitten. Emme silloin voineet aavistaa kuinka laajaksi tämä maahanmuuttajakeskustelu ryöpsähtää. On tämä aikamoinen intuitio, että kykenee näkemään etukäteen kiinnostavan teeman, sanoo teatterinjohtaja Miko Jaakkola.

Ohjelmisto on kiinni rahasta ja tiimistä

Kajaanin kaupunginteatterikin on joutunut ja joutuu karsimaan kuluja säästöpaineiden alla. Aina kun onhelmistoa suunnitellaan, täytyy miettiä kuluja.

- Meillä keskustellaan dramaturgin ja ohjaajan kanssa millaisia näytelmiä otetaan tuotantoon. Tämä Pelko jäytää sielua oli esimerkisi dramaturgin idea. Lopullinen tuotantopäätös tehtiin, kun saimme päärooliin Marokosta lähteneen Yasin Asgarin, joka tuo rakkaustarinaan aitoa uskottavuutta. Myös ohjaaja Kaisa Korhosen innokkuus vaikutti päätökseen, sanoo Miko Jaakkola.

Toinen ajankohtainen näytelmä on komediallinen Päällystakki, joka pureutuu työsuhteiden heikkenemiseen ja eläkeputkeen. Tämän näytelmän ensi-ilta on 3.12.2010.

Lähteet: YLE Kainuu / Antti Kettumäki