Kajaanista uusi Piilaakso

Tieteen tietotekniikan keskus Oy perustaa Kajaaniin palvelinkeskuksen. Työpaikkoja palvelinkeskukseen syntyy kolmen vuoden aikana jopa parisataa, arvioi Kainuun Edun toimitusjohtaja Antti Toivanen. Toivasen mukaan keskus on vasta päänavaus Kainuuseen tulossa oleville muille suurille hankkeille.

palvelinkeskukset
Näkymä Renforsin rannan yritystoiminta-alueelleYLE / Paula Hiljanen

Renforsin rantaan rakennettava palvelinkeskus valmistuu vuoden 2012 alkupuolella. Sen palveluja käyttävät muiden muassa supertietokoneet ja vaativat tietotekniset järjestelmät.

- Palvelinkeskuksella on suuri merkitys Suomelle. Se vahvistaa suomalaisen tutkimuksen kansainvälistä kilpailukykyä tarjoamalla ekotehokkaan sijoituspaikat Suomen uudelle supertietokoneelle ja sen mahdollistamille palveluille, toteaa opetusministeri Henna Virkkunen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoima Tieteen Tietotekniikan Keskus (CNS) edistää tällä hankkeella myös suomalaista yritystoimintaa ja uusien työpaikkojen syntymistä, sanoo Virkkunen.

Hiilijalanjälki jää kevyeksi

Palvelinkeskus on ratkaisuiltaan yksi maailman ekologisimmista. Palvelinkeskuksen tietokonesalin tarvitsema sähkö tuotetaan vesivoimalla ja konesalin jäähdytysvesi tulee Kajaaninjoesta. Paperikone neljän saliin sijoitettava vesijäähdytteinen supertietokone on toinen laatuaan Suomessa.

CNS:n toimitusjohtaja Kimmo Koski iloitsee, että palvelinkeskuksen jättämä hiilidioksijälki jää mahdollisimman pieneksi. Ratkaisut pienentävät myös energiakustannuksia, koska sähkö tulee tehdaskokonaisuuden omasta verkosta. Yritysalue Renforsin Ranta toimii UPM:n Kajaanin paperitehtaan entisissä tiloissa. Alueella toimii nyt 25 yritystä, jotka työllistävät yhteensä yli 500 henkilöä.

Palvelinkeskuksen rakentavat yhdessä CSC ja UPM. Palvelinkeskus tarjoaa korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille Suomen parhaimmat tietotekniset palvelut, tehokkaat supertietokoneet ja mittavan tallennuskapasiteetin, jota käyttää esimerkiksi Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus Cern.

Lähteet: YLE Kainuu