KAJAK pyrkii datacenter-koulutuksen edelläkävijäksi

Kajaanin ammattikorkeakoululla on iso vastuu tietokonekeskusosaajien koulutuksessa. CSC:n päätös perustaa Kajaanin Renforsin Rantaan palvelinkeskus on iso asia myös Kajaanin AMK:lle.

datakeskus
Luokka.
YLE / Kalle Heikkinen

Kajaanin ammattikorkeakoulu pyrkii datacenter-koulutuksen edelläkävijäksi Suomessa. Ammattikorkeakoulun rehtori Turo Kilpeläinen kertoo, että olemassa olevia tietoturvateknologia- ja järjestelmän ylläpito -koulutuksia on ryhdytty viemään yhteen jo keväällä.

Tietokonekeskusosaajia ei tällä hetkellä kouluta Suomessa kukaan. Kilpeläinen kertoo, että kyse ei ole kokonaan uudesta koulutuksesta. Kajaanissa on jo ennestään paljon alaan liittyvää osaamista ja koulutusta.

- Valtakunnallisesti missään korkeakoulussa ei anneta datacenter-koulutusta siinä mittakaavassa kuin on tarvetta. Kun puhutaan tälle alueelle tulevasta investoinnista, niin on luonnollista, että haemme aktiivisesti valtakunnallista koulutusvastuuta.

CSC Tieteen tietotekniikan keskus kertoi tiistaina perustavansa Kajaanin Renforsin Rantaan ekologisen tietokonekeskuksen.

- Päätös vie Kajaania eteenpäin rakennemuutoksessa ja luo Kajaanille aseman maailmanlaajuisena toimijana, sanoo Kilpeläinen.

Tällä hetkellä Kajaanin AMK:sta valmistuu tietojenkäsittelyn tradenomeja ja tekniikan insinöörejä. Tietokonekeskukseen tarvitaan joka tapauksessa insinööritason ihmisiä.

- Se on hyvin spesiaalia osaamista. Se vaatii niin moninaista osaamista, että sitä ei yhden koulutusohjelman sisällöllä pystytä kattamaan. Keskuksessa pitää tietää insinööritieteitä, miten asiakkaita palvellaan eli se on hyvin moninainen kokonaisuus, jota me lähdemme soveltamaan, Kilpeläinen sanoo.

Lähteet: YLE Kainuu / Hanne Kinnunen