Lomalla yöpymään ventovieraan kotiin

Coutchsurfing (sohvasurffailu) on kasvattanut suosiotaan kulovalkean tavoin. Netissä etsitään yösijaan kohdemaasta yleensä muutamaksi vuorokaudeksi tai tarjotaan petiä ulkomaalaisille. Suomalaisia on rekisteröitynyt jo lähes 7500. Turvallista vai turvatonta?

Anni Ohtonen nukkuu mieluummin ventovieraan sohvalla kuin lattialla. Kuva: YLE / Antti Kettumäki

Nojatuolimatkailu on muuttunut haaveilusta konkretiaksi. Tai pikemminkin sohvamatkailu. Nettipalvelu Coutchsurfingin avulla voit etsiä ilmaista yösijaa mistä päin maailmaa tahansa tai ilmoittautua isännäksi tai emännäksi Suomeen tuleville matkailijoille. Kajaanilainen Anni Ohtonen on yöpynyt palvelunavulla jo monessa kohteessa ympäri Eurooppaa ja tarjonnut yösijaa myös kotonaan reppumatkailijoille.

- Tällä tavoin tutustuu paikallisiin ihmisiin paljon paremmin kuin hotellielämää viettämällä, sanoo Anni Ohtonen.

Ohtonen on viettänyt öitä muun muassa Italiassa, Saksassa ja Ranskassa. Vastaavasti hänen luonaan on käynyt matkailijoita Saksasta ja Eteä-Ransakasta. Ohtosella on hyvän kokemuksen perusteella jatkuvasti profiilissaan yöpaikka tarjolla Kajaanissa.

- Olen uskaltanut antaa heille kotiavaimeni, eli kaikki on mennyt todella hienosti. Ranskalaisen tytön kanssa olemme nyt todella hyviä ystäviä, hehkuttaa Anni Ohtonen.

Majoittumalla aitojen ihmisten kodeissa reissusta saa paljon enemmän irti, esimerkiksi kulttuurista ja paikallisesta ruuasta, sillä yleensä yösijan antaja haluaa esitellä kotikaupunkiaan muustakin kuin vain turistinäkökulmasta.

- Minä olen tarjonnut ruoaksi makaronilaatikkoa ja korvapuusteja. Kainuusta olen esitellyt luontokohteita ja patikkaretkiä ja monia muita kohteita.

Riskitapaukset poistetaan

Anni Ohtonen on ollut rekisteröityneenä käyttäjänä yli kaksi vuotta. Yhteisössä on hänen mukaansa ihmisiä, jotka siitä haluavat hyötyä. Lähes kaikki haluavat reissata tällä tavalla ja samalla he tarjoavat yösijoja kodeistaan. Coutchsurfing.org- sivustolla on avoin palautelomake jolle voi kirjoittaa henkilöistä palautetta ja suositella heitä. Sivuston ylläpito seuraa tarkasti annettuja palautteita. Kerran on tullut epäilyttävä viesti.

- Alussa tuli sellainen viesti että matkaaja olisi halunnut vain saunoa ja juoda punaviiniä. Ilmesesti häntä kiinnosti joku muu kuin Kajaani. Laitoin ylläpidolle viestin tyypistä. Ilmeisesti hän oli laittanut muillekin epämääräisiä viestejä, sillä ylläpito poisti ilmoituksen nopeasti.

Anni Ohtonen on saanut niin paljon hyviä kokemuksia nettiyhteisöstä, että aikoo jatkossakin majoittaa ja matkailla uusien ihmisten luona.