Enemmistö pelastetuista kaivosmiehistä pääsi jo sairaalasta Chilessä

Chilessä lähes kaikki maan alta pelastetuista kaivosmiehistä ovat päässeet sairaalasta. Sairaalahoidossa on enää kaksi miestä niistä 33 kaivostyöläisestä, jotka nostettiin tällä viikolla romahteesta kaivoksesta 69 päivän odotuksen jälkeen.

Kaivosmies Mario Gomez pääsi saapumaan kotiinsa 15. lokakuuta. Kuva: EPA / Esteban Gonzalez

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että 28 kaivosmiestä päästettiin sairaalasta salaa miesten ja heidän perheidensä suojelemiseksi. Jo aiemmin sairaalasta oli päässyt kolme parhaassa kunnossa olevaa miestä.

Yli kaksi kuukautta loukussa olleet kaivosmiehet vietiin heti ylösnoston jälkeen mediapyörityksen saattelemina Copiapon kaupungin sairaalaan tutkimuksiin.

Perjantain aikana suurin osa heistä on päässyt palaamaan kotiin, sairaalan lääkärit kertoivat. Enää kaksi miestä on hoidossa, toinen heistä tarvitsee vielä suukirurgiaa ja toinen on kärsinyt huimauksesta. Miehet on siirretty hoitoon toisiin sairaaloihin.

Lääkäreiden mukaan kaivosmiehet olivat selvinneet vaikeissa olosuhteissa San Josen kaivoksessa yllättävän hyvin.

32 chileläisen ja yhden bolivialaisen kaivosmiehen pelastusoperaatiota on seurattu siitä asti, kun kaksi viikkoa kaivosonnettomuuden jälkeen heidät löydettiin elossa elokuussa.

Miesten hakeminen syvältä maan alta oli valtava hanke, joka huipentui nosto-operaatioon viime keskiviikkona. Kaivosmiesten pelastusoperaatiota seurattiin suorana lähetyksenä ympäri maailmaa.