Johtava energiavirkamies harkitsisi maakaasun tuontia myös lännestä

Pian maan johtavana energiavirkamiehenä aloittavan Esa Härmälän mukaan Suomessa ei ole riittävästi seurattu maailman maakaasutilanteen muutoksia. Härmälän mukaan maakaasu on edullinen vaihtoehto, sillä siitä on pian ylitarjontaa.

talous
Kuvassa Esa Härmälä
Esa Härmälä on vuodenvaiheesta lähtien Suomen korkein energiavirkamies. Härmälä on keskustalainen, entinen MTK:n puheenjohtaja, mutta myös kansainvälisissä tehtävissä koulittu johtaja. Härmälä vie Suomea kohti EU:n vuoden 2020 energiatavoitteita, mutta visioi jo sen jälkeistä aikaa.

Vuodenvaihteessa työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston ylijohtajana aloittava Esa Härmälä toivoo maakaasun käytön lisäämistä. Härmälän mukaan Suomessa ei ole riittävästi seurattu, kuinka eurooppalainen ja kansainvälinen maakaasutilanne muuttuu. Myös kaasun kivihiileen verrattain vähäiset päästöt ovat kaasun eduksi.

- Mielestäni meillä on aika hyvät perusteet katsoa, miten maakaasua voidaan jatkossa käyttää ja miten sen saanti voidaan turvata ja saantilähteet monipuolistaa, Härmälä kertoo.

Suomeen tuodaan tällä hetkellä maakaasua idästä. Mahdollisia länsiputkia Härmälä ei kiirehtisi rakentamaan, vaikka se teoriassa olisikin mahdollista, sillä kaasun kuljetustavat ovat viime vuosina kehittyneet.

- Maailmassa satsataan tänä päivänä hyvin paljon nesteytettyyn maakaasuun ja sitä kuljetetaan laivoilla, tuodaan terminaaleihin, kaasutetaan uudestaan, ja laitetaan edelleen putkistoon. Näitä vaihtoehtoja saatetaan tutkia lähivuosina, Härmälä kertoo.

Hitaasti uusiutuva turve

Turpeen energiakäyttöä on perusteltu sen uusiutuvuudella. Härmälä muistuttaa, että uusiutuvuus on tässä tilanteessa venyvä käsite.

- Mielestäni on keinotekoista puolustella turvetta sillä, että se on uusiutuva. Turve on niin hitaasti uusiutuva, että se ei ole perusteena kovin vahva. Turpeen käytölle on muut perusteet.

Suurimpana erona esimerkiksi öljyyn Härmälä pitää turpeen jättämää jälkeä. Kun turve on kerätty, kasvaa paikka metsää tai kosteikkoa, joka toimii hiilinieluna. Öljyn jäljiltä jää puolestaan vain tyhjä aukko meren pohjaan.

- Turve on ympäristövaikutuksiltaan samanlainen kuin hiili, jota tuodaan maailmalta, niin miksi ei sitten käytettäisi kotimaista, työllistävää ja hinnaltaan edullista vaihtoehtoa, Härmälä kysyy.

Hallituksen tekemiä turpeen käyttöä suosivia veroratkaisuja Härmälä pitää viisaina päätöksinä.

- Tulevana virkamiehenä en tietysti mitään muuta voisikaan sanoa. Mutta kuten kysyin, miksi näin ei tehtäisi, Härmälä muotoilee.

Keskustalainen vaan ei poliittinen

Esa Härmälä on työskennellyt muun muassa Euroopan lannoiteteollisuusyhdistyksen johtajana ja sitä ennen Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitossa MTK:ssa. Kun Härmälä valittiin energiaosaston ylijohtajaksi, nousi nimityksen mahdollisesta poliittisuudesta julkinen väittely.

Härmälän mukaan nimityksessä ei ole kyse politiikasta.

- Kun asiaa haastattelussa kysyin, minulle hyvin voimakkaasti korostettiin, että ei ole. Minulla on se käsitys, että minä juoksin sääntöjen mukaisen oman juoksuni.

Härmälä on ehtinyt viime vuosina hakea muun muassa europarlamenttiin ja Kuntien eläkevakuutuksen Kevan johtajaksi. Vuodenvaihteessa alkava viisivuotinen virka ministeriössä on silti tuntunut omalta.

- Jos ajatellaan valtion tehtäviä, niin en minä näe, mikä 2010-luvulla olisi suomalaisten hyvinvoinnin kannalta tärkeämpää ja mielekkäämpää työtä. Kyllä minä sanoin sitten kansliapäällikkö Erkki Virtaselle, että kyllä sinun ja Sailaksen paikat myös kiinnostaisivat, mutta ne eivät taida olla vapaina, Härmälä naurahtaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Anne-Pauliina Rytkönen