1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kristian Smeds raottaa katsojalle hämyistä taidemaailmaa

Ohjaaja Kristian Smedsin näytelmä Mr Vertigo saa ensi-iltansa lokakuun lopulla Kansallisteatterissa. Tarina kertoo pojasta, joka opettelee lentämään.

Näytelmä sijoittuu hämyiseen showmaailmaan 20-luvun Yhdysvaltoihin. Smeds kuvailee teostaan paluuksi perinteiseen näytelmään. Ohjaaja on viime vuosina käyttänyt paljon esimerkiksi videotekniikkaa näytelmissään. Mr Vertigo ammentaa teatterin perinteistä.

- Olemme koettaneet luoda sellaista menneiden aikojen fiilistä siitä, miten maaginen, salaperäinen ja vähän mystinen paikka teatteri on, henkineen ja kummituksineen, kuvailee Smeds.

Yhdysvaltalaiskirjailija Paul Austerin romaanin perustuvan näytelmän päähenkilö on Walt, jonka kiertelevä mestari Yehudi ottaa oppipojakseen. Mestari lupaa opettaa Waltin lentämään.

- Kaikkihan ovat haaveilleet lapsena siitä, miltä tuntuisi lentää. Konkreettisen toiveen lisäksi on myös toive, että pääsisi irti siitä riivatusta ruumiistaan ja siitä, minkä kokee minuudeksi.

- Mielestäni lentäminen symboloi vapautta ja rohkeutta. Et ole enää muiden tai edes omien mielipiteiden kahleissa. Se on täydellistä katoamista ja vapautta, pohtii Waltia näyttelevä Tero Jartti.

Walt ja hänen mestarinsa tavoittelevat mainetta kovimman kautta.

- Walthan on tyyppi, jolta viedään tahto. Häntä rääkätään sekä fyysisesti että henkisesti aivan uuvuksiin. Häneltä viedään minuus pois. Minä koen niin, että Waltin täytyy luopua itsestään oppiakseen lentämään, kertoo Jartti.

Mr Vertigon puitteet ovat erikoiset

Mr Vertigon puitteet ovat erikoiset, sillä näytelmän katsomo on rakennettu lavalle. Normaalisti Kansallisteatterin suurelle näyttämölle mahtuu 600 katsojaa. Nyt yhteen näytökseen on vain 200 paikkaa. Smeds pitää tärkeänä, että esitys tapahtuu juuri suurella näyttämöllä. Katsojien tuominen näyttämölle, jonka paikka suomalaisen teatterin historiassa on ainutlaatuinen, on tärkeä osa teosta.

- Kutsumme ihmiset katsomaan, mitä me siellä näyttämöllä puuhaillaan ja mitä kulisseissa tapahtuu. Näytämme, mitä kaikkea esiintyvän taiteilijan juhlaan ja arkeen kuuluu, kertoo Smeds.

Mr Vertigoa on kosiskeltu ainakin Pietarin lavoille

Mr Vertigon puitteet eivät kuitenkaan perinteisemmästä päästä, sillä näytelmän katsomo on rakennettu lavalle. Vaikka näytelmän ensi-ilta on vasta lokakuun lopulla, on Kansallisteatterissa pohdittu Mr Vertigon viemistä ulkomaille. Keskusteluja käydään jo Pietarin suunnalla, missä Smeds vastaanottaa EU:n teatterialan palkinnon keväällä. Ohjaaja itse ei kuitenkaan lähde vielä puhumaan ulkomaiden kiertämisestä.

- Sinne Pietariin meitä houkutellaan. Nyt tutkitaan, että mitä se tarkoittaisi ja olisiko se mahdollista. Meidän päätyömaamme on kuitenkin Suomessa ja suomalaisissa katsojissa. Siinä riittää työnsarkaa. Jos jotain ulkomaankeikkaa tulee, niin se on vähän kuin mansikat kakun päällä. Niitä otetaan ilolla vastaan, jos niitä tulee, sanoo Smeds.