Hyppää sisältöön

Merkel: Monikulttuurinen Saksa on epäonnistunut

Yritys luoda suvaitsevainen Saksa on epäonnistunut täydellisesti, Saksan liittokansleri Angela Merkel totesi lauantaina. Merkelin mielestä Saksassa ei ole pystytty luomaan yhteiskuntaa, jossa erilaisista kulttuuritaustoista tulevat ihmiset pystyisivät elämään rauhanomaisesti keskenään.

CDU-puolueen nuorille puhunut Merkel korosti, että islam on osa nyky-Saksaa. Kuva: ZDF

- Yritys rakentaa monikulttuurinen yhteiskunta ja elää rinnakkain on epäonnistunut, täydellisesti epäonnistunut, liittokansleri Angela Merkel sanoi kristillisdemokraattisen CDU-puolueen kokouksessa lauantaina.

Potsdamissa puolueen nuorille jäsenille puhunut Merkel viittasi puheessaan erityisesti Saksan muslimivähemmistöön. Saksassa on käyty syksyllä kiivasta keskustelua muslimien asemasta.

- Islam on osa Saksaa. Eikä vain jalkapalloilija Özilin suhteen, Merkel sanoi viitaten Saksan turkkilaistaustaiseen maajoukkuepelaajaan Mesut Öziliin.

Merkel myös korosti, että maahanmuuttajien on opittava saksaa sopeutuakseen yhteiskuntaan.

Kolmasosa kansasta: Ulkomaalaiset vievät työpaikat

Saksaa on syksyllä kuohuttanut tuore selvitys, jonka mukaan saksalaiset suhtautuvat epäileväisesti maahanmuuttajiin.

Yli 34 prosenttia saksalaisista on sitä mieltä, että Saksan 16 miljoonaa maahanmuuttajaa on tullut maahan sosiaalietuuksien perässä, Friedrich Ebert -säätiön julkaisema raportti osoittaa.

Samoin lähes kolmasosa tutkimukseen vastanneista oli samaa mieltä väittämästä, jonka mukaan "ulkomaalaiset pitäisi lähettää kotimaihinsa, kun työpaikoista on pulaa".

Yli 58 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Saksan muslimien uskonnonharjoitusta olisi "rajoitettava merkittävästi".

Raportin laatijoiden mukaan äärioikeistolaisia mielipiteitä ei löydy vain yhteiskunnan laidoilta, vaan myös yhteiskunnan ytimestä.

Merkel on myös aikaisemmin puhunut maahanmuuttajien puolesta. Viikko sitten Merkel vetosi Turkin pääministerin Recep Tayyip Erdoganin kanssa Saksan 2,5 miljoonaisen turkkilaisvähemmistön puolesta, jotta turkkilaisten sopeutuminen yhteiskuntaan onnistuisi paremmin.