Kirkosta eroaminen yltyi lauantaina

Kirkko on huolissaan vilkkaana jatkuvan kirkosta eroamisen taloudellisista vaikutuksista. Ajankohtaisen kakkosen tiistaisen Homoilta-ohjelman jälkeen kirkon on jättänyt jo yli 12 000 ihmistä - lauantain ennätysmäärä on jo yli neljä tuhatta.

Kotimaa
Patsas ja risti Helsingin tuomiokirkon ulkopuolella.
YLE

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen sanoo, että seurakuntien kirkollisveromenetykset näkyvät esimerkiksi lapsi- ja nuorisotyössä. Häkkinen laskee, että seurakunnat menettäisivät eroamisten takia vuodessa 1,5 - 2 miljoonan euron kirkollisverot.

- Keskimääräinen kirkollisvero on noin 200 euroa vuodessa. Se on alle euron päivässä. Tällä kustannetaan seurakuntien toiminta, ja pääosa seurakuntien varoista käytetään lapsi- ja nuorisotyöhön, hän sanoo.

Seuraavaksi tulevat muu seurakuntatatyö ja diakoniatyö.

- Käytännössä niukkenevat toimintaedellytykset ovat pois lasten päiväkerhoista, äiti-lapsikerhoista, diakoniatyöstä perheneuvonnasta ja monesta muusta konkreettisesta käytännön toiminnasta, Häkkinen lisää.

Hän kertoo, että edellisen kerran vastaavanlainen tilanne oli1980-luvulla, kun kirkolliskokous päätti, että pappisvirkaa ei avata naisille. Piispan mukaan on vaikea arvioida, kuinka kauan tämä tilanne kestää.

Tiedot tällä viikolla kirkosta eronneiden määrästä ovat peräisin internetin eroakirkosta.fi-palvelusta. Sen mukaan lauantaina tehtiin eroamisen uusi ennätys. Myöhään illalla eronneita oli yli 4 200.

Yleensä tähän aikaan vuodesta vastaavassa ajassa kirkosta eroaa muutama sata ihmistä.

Kirkon tutkimuskeskuksen mukaan nettipalvelun tiedot ovat sangen luotettavia, ja ne kuvaavat kirkosta eronneiden määrää noin 80-prosenttisesti.

Lähteet: YLE Uutiset