Sunnuntaisuomalainen: Yksityiset yritykset ehkä työllistämään vankeja

Valtio selvittää mahdollisuuden avata suljettujen vankiloiden portit ulkopuolisille työnantajille, kirjoittaa Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalainen. Oikeusministeri Tuija Braxin mukaan pyrkimyksenä on kasvattaa töissä käyvien vankien määrää huomattavasti Muun muassa turvallisuuskysymyksiä on kuitenkin selvitettävä.

Kotimaa

Tällä hetkellä noin puolet vangeista tekee töitä, opiskelee tai käy muussa kokopäiväisessä toiminnassa.

Nykyisin vangit voivat saada luvan siviilitöihin, mutta vankilan ulkopuolella työskentely on harvinaista. Viime vuonna vankeja oli keskimäärin 3 500, joista vain 27 kävi siviilitöissä.

Lisäksi vankiloissa tehdään jo nyt tuotteita yrityksille alihankintana. Työ on kuitenkin vankiloiden omaa liiketoimintaa eivätkä vangit ole suoraan yritysten palveluksessa.

Brax uskoo, että yrityksillä voisi olla kysyntää vankityövoimalle. Selvitys asiasta käynnistyy ensi vuonna.

- Emme selvittäisi asiaa, jos pitäisimme sitä mahdottomana, Brax sanoo Sunnuntaisuomalaiselle.

Vankien työntekoa lisää myös ensi vuoden alussa käyttöön tuleva sähköiseen valvontapantaan perustuva rangaistus, Brax toteaa. Tuomittu saa suorittaa rangaistuksensa kotonaan, jolloin työssäkäyntiä on mahdollista jatkaa.

Turvallisuus ja valtuudet mietityttävät

Selvityksessä täytyy kuitenkin ratkaista turvallisuuskysymyksiä ja ottaa huomioon se, ettei markkinoita saa sotkea polkuhintaisella vankityöllä, Brax toteaa. Hän myös huomauttaa, että monet ovat vankilassa vain lyhyen ajan, joten työt eivät saisi vaatia pitkää koulutusta.

Ministeri myös muistuttaa, etteivät läheskään kaikki ole niin työkuntoisia, että yksityisten yritysten voisi ajatella ottavan heitä palvelukseensa.

Vankiloista vastaavan Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka katsoo, ettei yritysten tulo vankilan muurien sisään edes vaatisi muutoksia lakiin.

Ratkaisemattomia kysymyksiä liittyy kuitenkin muun muassa turvallisuuteen. Epäselvyyksiä voisi myös aiheuttua yksityisen työnjohtajan valtuuksista vankeihin nähden ja vankilan henkilökunnan valtuuksista työnantajaan nähden, Vesterbacka arvioi.

Työllistyminen yksityisiin yrityksiin tarkoittaisi vankien ansioiden nousua. Tällä hetkellä suljetuissa laitoksissa saa työstä toimintarahaa 0,7 - 1,2 euroa tunnilta.

Lähteet: YLE Uutiset