1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsalainen rauhanturvaaja kuoli Pohjois-Afganistanissa

Ruotsalainen rauhanturvaaja kuoli ja kaksi sotilasta loukkaantui tienvarsipommin räjähdyksessä lauantaina Pohjois-Afganistanissa. Suomalaisia rauhanturvaajia ei ollut mukana tilanteessa.

Viimeksi ruotsalaisia rauhanturvaajia kuoli Afganistanissa helmikuussa, kun kaksi ruotsalaissotilasta sai surmansa. Kuva: Anders Wiklund / EPA

Ruotsalaisten rauhanturvaajien osasto oli menossa tukemaan tulitaistelussa ollutta joukkoa, kun tienvarsipommi räjähti noin kello 18.30 paikallista aikaa. Isku tehtiin noin 50 kilometrin päässä Mazar-i-Sharifin kaupungista länteen.

Loukkaantuneiden vammat eivät ole hengenvaarallisia, Suomen puolustusvoimien tiedote kertoo.

Isku tehtiin levottomalla alueella, missä kaksi ruotsalaissotilasta sai surmansa helmikuussa. Kaikkiaan Afganistanissa on nyt kuollut viisi ruotsalaista sotilasta.

Kuollut sotilas oli Dagens Nyheter -sanomalehden mukaan kotoisin Tukholman alueelta. Kaksi haavoittunutta ovat kotoisin Göteborgin seudulta.

Suomalaiset eivät mukana iskussa

Kuollut sotilas sekä haavoittuneet rauhanturvaajat kuuluvat Pohjois-Afganistanissa toimivaan suomalais-ruotsalaiseen rauhanturvaajien jälleenrakennusryhmään.

Suomalaisia rauhanturvaajia ei ollut liikkeellä iskun tapahtuma-alueella tai sen läheisyydessä, Suomen puolustusvoimat kertoo.

Pohjois-Afganistan on muuttunut yhä levottomammaksi viime aikoina. Torstain ja perjantain välisenä yönä suomalaiset ja ruotsalaiset sotilaat joutuivat tulituksen kohteeksi rauhanturvaajien vastuualueen lounaisosassa Sar-i-Polissa.