1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Millerin Miles Davis –tribuutti yllyttää uuteen

Klassikkoalbumien esittäminen kokonaisuudessaan konserttikiertueilla on ollut tuttu trendi jo useamman vuoden. Ensi tiistaina tribuuttisarja jatkuu Helsingissä, kun basistilegenda Marcus Miller tarjoaa yhtyeensä kanssa näkemyksensä Miles Davisin musiikkiin Tutu revisited –kiertueellaan.

Marcus Miller Kuva: John Niester

Kun rockissa viime vuosituhannella alettiin julkaista konserttialbumeita, on tällä vuosituhannella lanseerattu albumikonsertteja.

Jethro Tull esitti jo vuosikymmenen alussa Thick As A Brick -albumiaan kokonaisuudessaan kiertueellaan. Valinta oli luonteva, sillä vinyyli-LP:nä vuonna 1972 julkaistu konseptialbumi sisältää käytännössä yhden, moniosaisen teoksen.

Saman ikäluokan progetaitaja Roger Waters puolestaan esitti pari vuotta sitten Pink Floyd –klassikkoalbumia “ Dark Side of the Moon” -keikkojensa kakkossettinä. Ensi toukokuussa Waters tuo Helsinkiin Pink Floyd –klassikon The Wall, jonka visuaalisen annin hän sovittanut tämän nykypäivään.

Myös Lou Reed, Rick Wakeman, Sonic Youth, Wilco, Belle & Sebastian, Iron Maiden ja monet muut ovat viime vuosina esittäneet suosituimpia albumeitaan kokonaisuudessaan konserteissaan.

Albumit myyvät nyt konsertteina

Metodi on tuntunut sopivan sekä yleisölle että esiintyjille. Artistit ovat päässeet esittämään kappaleensa muodossa, jossa ne alun perin julkaistiin – kokoelmana, joista muodostuu oma teoksensa. Kuulijoita puolestaan on kiehtonut kuulla suosikkinsa kokoelmana, johon he alun perin ihastuivat.

Albumien myynti konserttiesityksinä kohentaa jonkin verran myös artistien tulovirtaa, joka on ohentunut musiikin verkkojakelun vähennettyä musiikin myyntiä tallennealbumeina.

Rockin, popin ja progen piirissä albumien konsertointi on tuntunut olevan ongelmatonta. Mutta miten sama onnistuu jazzissa, johon oleellisesti kuuluvat improvisaatio ja soittajan oma tulkinta teoksesta?

Toisto ei sytytä Tutun tuottajaa

Ensi viikolla näkemyksensä tributoinnista esittelee Helsingissä Marcus Miller. Hän on multi-instrumentalisti, säveltäjä, tuottaja ja sessiomuusikko, joka on työskennellyt sadoilla jazz- ja rockalbumeilla.

Parhaiten 51-vuotias Miller tunnetaan varmaan basistina, joka soitti koko 1980-luvun Miles Davisin bändissä. Miller tuotti 1986 Davisin Tutu-albumin. Hän myös kirjoitti ja sovitti valtaosan albumin biiseistä ja soitti sillä useita instrumentteja. Tätä taustaa vasten on luontevaa, että Miller valitsi välineeksi Davisin musikaalisen perinnön vaalimiseen juuri Tutun.

Millerin resepti vaatii omaa näkemystä

Millerin tribuuttikonsepti poikkeaa kuitenkin oleellisesti rockin ja popin piirissä käytetyistä toteutustavoista. Konserttikiertueen alla hän valotti lähestymistapaansa JazzTimes-verkkosivustolla.

- Kun minulta alun perin kysyttiin olisinko halukas esittämään konsertissa Tutun kokonaisuudessaan en ollut lainkaan kiinnostunut ajatuksesta, koska tiesin, ettei Miles olisi ollut tällaisesta lähestymisestä kovinkaan innostunut.

Milleristä kuitenkin tuntui, ettei Miles ollut saanut kuolemansa jälkeen erityisesti Yhdysvalloissa sellaista huomiota kuin hän olisi ansainnut.

- Ajan myötä aloin kypsytellä ajatusta siitä, että Tutun kimppuun päästettäisiin muusikot, jotka olivat hädin tuskin syntyneet albumin ilmestyessä. Kannustaisin heidät muovaamaan sitä ja luomaan sen pohjalta jotain uutta.

Nuoret muusikot saavat vastuuta

Millerin yhtyeessä soittavat trumpetisti Christian Scott, saksofonisti Alex Han, kosketinsoittaja Federico Gonzalez Peña ja rumpali Louis Cato. Heistä puolet on syntynyt vasta Tutun ilmestymisen jälkeen. Aluksi he opettelivat soittamaan koko albumin nuotti nuotilta, sellaisena kuin se oli taltioitu alun perin CD:lle. Kun materiaali oli opittu, kertoi Miller mitä hän ajoi takaa.

- Kiitin heitä nostalgisesta kokemuksesta mutta sanoin, että tuo ei ole se mitä teiltä haluan. Teidän jokaisen on otettava nämä nuotit ja keksittävä miten otatte ne haltuun, omaksenne. Sen he tekivät, ja se toimii todella hyvin.

Uusi synteesi Tutun pohjalta

Keikoilla ei siksi esimerkiksi kuulla Tutun kappaleita siinä järjestyksessä kuin ne ovat albumilla.

- Ei tosiaan. Tiedän, että monet tekevät nykyään niin, mutta en halunnut sellaista. Me saatamme aloittaa keikan albumin toisella kappaleella ja sulautamme sen johonkin muuhun. Teemme muutenkin erilaisia asioita, tuomme esimerkiksi mukaan kappaleita Milesin Amandla- ja We Want Miles -albumien kaudelta.

Miller kertoo, että ensimmäisillä keikoilla musiikki oli melko lähellä sitä mitä alkuperäisellä albumilla kuullaan. Kiertueen edetessä musiikki on kuitenkin muuttunut ja kehittynyt.

- Kaikki ovat nyt sinut materiaalin kanssa ja musiikki on avautumassa uudella tavalla. Olen todella mielissäni siitä millä tavalla se soi nyt keikoillamme.

Marcus Miller esiintyy yhtyeineen Helsingin Kulttuuritalolla 19. lokakuuta.