Homokeskustelussa hukkuu kirkon moniäänisyys

Kirkon sisäinen moniäänisyys ja -arvoisuus kuuluu huonosti homojen oikeuksia koskevassa keskustelussa. Tutkija Kati Niemelä Kirkon tutkimuskeskuksesta muistuttaa, että julkisuudessa usein esiintyvät kristillisdemokraattien kannat eivät ole yhtä kuin kirkon kanta.

kirkkokunnat
Miespari pitää toisiaan kädestä.
AP Graphics Bank

Tiistainen Ajankohtaisen kakkosen homo-ilta aiheutti ennennäkemättömän piikin kirkosta eroamisiin. Keskiviikon aikana eroakirkosta.fi-sivuston kautta erosi yli 2 600 ihmistä.

Tutkija Kati Niemelä Kirkon tutkimuskeskuksesta toteaa, että kirkon on mahdonta esiintyä tällaisissa asioissa kaikkia miellyttävällä tavalla.

- Valitettavasti aina kun kirkko on mediassa, joku ärsyyntyy siihen. Nyt se on sattunut ärsyttämään harvinaisen montaa ihmistä. Homoseksuaalisuuteen liittyvät kysymykset tyypillisesti ärsyttävät ennenkaikkea naisia; etenkin nuoremmilla naisilla on hyvin vahva tasa-arvon ja kirkon tasapuolisuuden vaatimus niin hetero- kuin homoparejakin kohtaan. He haluavat, että heteropareja koskevat oikeudet koskisivat myös homopareja, selvittää Niemelä.

Nettisivuston mukaan tässä "buumissa" kirkosta on eronnut hieman tavallista enemmän naisia, joista poikkeuksellisen suuri osa yli 30-vuotiaita.

Tutkijan mukaan eroamislukujen valossa on vaikea arvioida, epäonnistuiko kirkon piiristä keskusteluun osallistunut väki viemään omaa sanomaansa perille.

- Tällainen jo kirkon sisällä kantoja jakava asia on hankala; kirkon edustajan on usein vaikea näyttäytyä yksiselitteisesti yhden linjan kannattajana. Aina on joku joka siihen ärtyy. Mutta ilmeistä on, että nyt ärtyneitä on poikkeuksellisen paljon. Siinä mielessä voisi sanoa, että on epäonnistuttu, tai sitten joku sellainen, joka haluaa kirkon näyttäytyvän ärsyttävänä, onnistui omissa kannanotoissaan, pohdiskelee Kati Niemelä.

Kristillidemokraattien kanta ei ole kirkon kanta

Kristillisiä näkökulmia homokeskusteluun toivat mm. Tampereen piispa Matti Repo ja Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen.

Monissa nettikeskusteluissa ärtymys kirkkoa kohtaan on henkilöitynyt etenkin Räsäsen kannanottoihin Ylen teemaillassa.

Tutkija Kati Niemelän mukaan onkin ongelmallista, että monien katsojien mielikuvissa nämä näkemykset menevät automaattisesti kirkon piikkiin.

- Tämä on nimenomaan valitettavaa, että tässähän on yksi poliittinen puolue ja sen edustaja, johon asia nyt paljon henkilöityy. Kirkon kantahan ei ole ollenkaan sama asia, vaan kirkon sisällä, voisin sanoa, kaikki puolueet ovat melkein yhtä vahvasti edustettuina kuin kokonaisväestön keskuudessa. Eli missään mielessä kirkon kanta ei ole yhtä kuin kristillisdemokraattien kanta.

Hänen mukaansa ongelma koskee yleisemminkin "kirkollisesti tai hengellisesti orientoituneiden" ihmisten esiintymistä mediassa.

- Yksiselitteisesti pannaan yhtäläisyysmerkki sen välille, että hän edustaa nyt kirkon kantaa, vaikka hän esiintyisi yksityishenkilönä tai jonkin muun yhteisön edustajana, pahoittelee Niemelä.

Kirkon moniäänisyys kuuluu huonosti

Tutkija Kati Niemelän mukaan kirkon moniäänisyys ei tästä johtuen tule parhaalla mahdollisella tavalla kuuluviin.

- Kirkkohan itsessään on tässä homokysymyksessäkin hyvin moniääninen, pappien kannat ovat, voi sanoa, hyvin värikkäitä... Ei voi sanoa, että papit ovat yksiselitteisesti jollain tietyllä kannalla ja kirkonedustajat tietyllä kannalla. Ja nekin kannat elävät koko ajan; viime vuosina on menty liberaalimpaan suuntaan etenkin etelän seurakunnissa.

Nyt kokemaansa eroamispiikkiin kirkon voi olla vaikea lähteä reagoimaan, sillä tutkija Kati Niemelä Kirkon tutkimuskeskuksesta arvelee sen vain kääntyvän itseään vastaan.

- Valitettavaa on, että näyttäytyy kirkko millä tavoin tahansa, niin se aktivoi aina jotain ryhmää kielteisellä tavalla. Eli jos kirkko reagoi, samalla se muistuttaa ihmisiä tästä, että "ai niin, minuakin ärsytti tämä homokysymys", ja siten se taas omalta osaltaan saa ihmisiä eroamaan.

Kati Niemelä toivookin, että vastaavissa keskusteluohjelmissa kirkon sisäinen moniarvoisuus ja kantojen monipuolisuus tulisi nykyistä paremmin esille.

- Kirkon on tietenkin vaikea yksiselitteisesti sanoa mitään tästä kysymyksestä, koska meillä on hyvin erilaisia tapoja katsoa Raamattua ja sitä tulkintahorisonttia, joka johtaa erilaisiin kantoihin.

Lähteet: YLE Turku