Talven kenkämuoti tennareista saappaisiin

Ilmojen kylmeneminen kohdistaa katseet jalkoihin, joiden täytyisi pysyä kuivana ja lämpimänä kelissä kuin kelissä. Talven kenkätarjonta pitää sisällään monenlaisia vaihtoehtoja.

Kotimaa
Kuvassa vuosien 2010-2011 talvikenkiä.
YLE / Raila Paavola

Kokkolan Halosella jalkineosaston osastonhoitajana työskentelevän Eila Nikulan mukaan kenkien ostopäätöksessä on nuorten kohdalla ratkaisevaa muodikkuus. Vanhemmissa ikäluokissa merkittävämpään rooliin nousevat muut seikat: tuolloin keskeisiä asioita ovat muun muassa lestin malli ja käyttömukavuus.

Talvikengissä kiinnitetään erityistä huomiota myös hyvään pohjien pitoon.

- Uudet kitkapohjat kyllä pitävät ja purevat. Näissä on pienet nastat pohjissa. Ne ovat kumia, mutta näyttävät nastoilta ja aktivoituvat, kun tulee liukas keli. Varsinkin huonosti käveleville vanhemmille ihmisille kitkapohjilla varustetut kengät ovat tosi turvallisia ja hyviä.

Vaikka käytännöllisyydellä on oma paino-arvonsa kaupan kenkähyllyn luona, löytyy uuden sesongin alkaessa myös muotiin liittyviä virtauksia.

- Saappaissa löytyy nilkkasolkia ja varren ympärillä on solkia, on tikkauksia ja ryppyvarsia. Kengän kärjet ovat pyöristyneet eli ei ole enää sitä pitkäkärkistä, mutta sirous on silti säilynyt. Kannan malleissa ei ole enää neulakorkoja. Joissakin juhlasaappaissa saattaa olla, mutta aikuisen naisen saappaissa on vähän leveämpi korko, vaikka se olisi korkeampikin, kertoo Nikula alkavasta talvesta.

Nuorilla oma tyylinsä

Nuorten käyttämissä talvikengissä saappailla on oma paikkansa, vaikka erilaisia kangaskenkävirityksiä näkyy edelleen keskellä pakkaskausiakin. Eila Nikulan mukaan nuoriso ostaa synteettisiä saappaita, koska ne ovat nahkasaappaita edullisempia ja malleista löytyy pohjepituisia vaihtoehtoja. On myös kääntövarsisaappaita, joissa varsi tulee yli polven ja sen pystyy kääntämään.

- Tennareita ei ole enää niin paljon kuin ennen. Toki on heitäkin, jotka käyttävät vain tennareita. Yläasteikäisillä on monesti pitempivartinen tennari ja siinä karvavuori, joka näkyy kivasti. Niitä löytyy eri väreissä ja eri malleina: on ruutua, mustaa, valkoista… Tennarit ovat suosittuja, vaikka eivät ne tietenkään lämpimyydeltään ole nahkakengän veroisia. Mutta voihan sitä ostaa vähän isomman kengän ja laittaa sinne sen oman villasukan, jolloin niistä saa ihan kivan lämpimän talvikengän.

Mahdollisista villasukkavirityksistä huolimatta märän kelin kengiksi kangaskengistä ei kuitenkaan ole.

- Kosteutta ne eivät pidä. Jos on märkää ja vettä, ne kastuvat ja kosteus menee läpi, muistuttaa Nikula.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa