Armas Puolimatka vihasi papereita, mutta huolehti alaisistaan

Humppilassa syntynyt teollisuusneuvos Armas Puolimatka loi vajaassa 40 vuodessa rakennusalan yhtymän, jossa parhaimmillaan oli 6 500 työpaikkkaa ja liikevaihtoa kahden ja puolen miljardin markan verran.

Teollisuusneuvos
Miehiä juhlapuvuissa istumassa tehtaan vihkiäisissä
Lastulevytehtaan vihkiäiset marraskuussa 1984. Eturivissä vasemmalta lähtien Forssan kaupuginjohtaja Jorma Laurila, Asuntohallituksen pääjohtaja Olavi Lindblom, Raimo Puolimatka Neuvostoliiton suurlähetystön tulkki, suurlähettiläs Vladimir Sobolev, vuorineuvos Armas Puolimatka, kauppa- ja teollisuusministeri Seppo Lindblom, pormestari Teuvo Aura ja KOP:n varatoimitusjohtaja Aarto Heinonen.Markku Saviniemi

Armas Puolimatkan aikaa muistelee hänen entinen alaisensa, Parman henkilöstöpäällikkö Markku Saviniemi.

Saviniemi sai tuntea teollisuusneuvos Armas Puolimatkan hyvin ja läheltä. Hän sai tuntea hyvin läheltä suurmiehen, joka syntyi Humppilassa, koulutti itsensä jo nuorena rakennusmestariksi, ja ponnisti tästä suomalaisen elinkeinoelämän huipulle.

Armas Puolimatkalla oli hyvin selkeä ja tiukka näkemys johtamisesta: Yhtymän hallitus olen MINÄ. Puolimatka sanoi, että vain suuret riskit tuovat suuret voitot. Papereita hän vihasi, työntekijöistään hän huolehti.

Parman entinen henkilöstöpäällikkö Markku Saviniemi poimi kansiostaan valokuvan, joka on napattu Puolimatkan teollisuusalueella Forssassa marraskuussa 1984.

- Kuva kertoo erään liikemiehen elämän huippuhetken - au-lapsena syntynyt on tässä kuvassa vuorineuvoksena, vähän ennen yhtymän myyntiä, kertoo Saviniemi.

- Kuva on ikäänkuin jäähyväiskuva - tammikuussa 1985 julkaisi Puolimatka yrityskaupan ja koko yhtymä myytiin Keskusosuusliike Hankkijalle, Saviniemi muistelee.

Lähteet: YLE Häme