1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Fentanyylilaastareiden levittäjille vaaditaan vankeusrangaistuksia

Laajaa huomiota viime kesänä herättäneen fentanyylijutun käsittely on alkanut Kuopion käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii kahdelle päätekijälle seuraamuskannanottona noin kolmen vuoden vankeustuomiota erittäin vaarallisen huumausaineen välittämisestä ja kauppaamisesta.

Fentanyylilaastaripakkauksia. Kuva: YLE

Muiden syytettyjen osalta syyttäjän vaatimukset vaihtelevat kolmesta kuukaudesta yli kahteen vuoteen vankeutta. Kivun hoitoon tarkoitettujen fentanyylilaastareiden väärinkäytössä kuoli kesällä Kuopiossa kaksi nuorta.

Kuopion käräjäoikeudessa fentanyylijutussa on syytettynä kaikkiaan seitsemän kuopiolaismiestä. Nuorin heistä on syntynyt vuonna 1988 ja vanhin vuonna 1967.

Tapaus sai alkunsa, kun vakavasti syöpäsairas vuonna 1980 syntynyt opiskelija päätti luovuttaa ja myydä kaikkiaan kymmenen laillisesti hänelle itselleen kivun hoitoon määrättyä ylimääräiseksi jäämässä olevaa kipulaastaria kahdelle kaverilleen huumaavaan käyttöön. Kauppahinnaksi oli sovittu yhteensä 500 euroa.

Useiden henki vaarassa

Välittäjä- ja käyttäjärinki laajeni ja lopputuloksena kaksi nuorta kuoli Kuopiossa fentanyylin yliannostukseen. Toinen kuolleista oli nuori mies, toinen nuori nainen.

Syyttäjä piti fentanyyliringin toimintaa suurelta osin törkeänä ja vaatii seuraamuskannanotossaan kahdelle päätekijälle noin kolmen vuoden ehdotonta vankeutta. Kolmelle muulle vaaditaan lyhyempiä vankeustuomioita ja kahdelle ehdollista vankeutta.

Syyttäjän mukaan huumausainerikoksen kohteena oli suuri määrä erittäin vaarallista huumausainetta, jolla aiheutettiin usealle ihmiselle vakava hengenvaara. Fentanyyli on kymmenen kertaa heroiinia vahvempaa.

Fentanyylin käyttöä huumaaviin tarkoituksiin syyttäjä vertasi venäläiseen rulettiin, koska todella pieni annos voi olla etenkin kokemattomalle käyttäjälle tappava.

Puolustus kielsi tekojen törkeyden

Osa nyt syytetyistä oli huumemaailmassa ensikertalaisia, osa poliisin vanhoja tuttuja. Jutun selvittelyssä auttoikin ratkaisevasti se, että osa juttuun sekaantuneista oli poliisin telekuuntelussa.

Syytettyjen puolustus kielsi suurelta osin tekojen törkeyden, mutta itse teot eli fentanyylin myynti pääosin myönnettiin.

Jutun käsittely jatkuu tiistaina. Käräjäoikeus antaa kansliapäätöksen myöhemmin.