Perimä saattaa vaikuttaa alkoholin haittoihin raskauden aikana

Runsas alkoholinkäyttö raskauden aikana lisää monien epämuodostumien riskiä. Kuitenkin osa riskeistä saattaa rajoittua naisiin ja lapsiin, joiden elimistö on perinnöllisesti huono polttamaan alkoholia.

Kuva: Pekka Sipilä / YLE

Tuoreen tutkimuksen mukaan tällainen yhteys havaitaan ainakin suulakihalkioita tarkastellessa. Tutkimukseen värvättiin 483 lasta, joilla oli suulakihalkio-epämuodostuma sekä 503 terveenä syntynyttä lasta äiteineen.

Suulakihalkion riski todettiin lähes kolminkertaiseksi lapsilla, joiden äiti kertoi juoneensa kerralla vähintään viisi alkoholiannosta raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Riski kuitenkin havaittiin vain äideillä ja lapsilla, jotka kantoivat ADH1C-geenin muotoa, joka heikentää kehon kykyä käsitellä alkoholia. Geeni vaikuttaa alkoholidehydrogenaasi-entsyymiin, joka hajottaa etanolia.

Tulokset viittaavat siihen, että kaikki alkoholin sikiölle aiheuttamat vaarat eivät selity vain juodun alkoholin määrällä. Epämuodostumien lisäksi alkoholi kuitenkin lisää mm. keskenmenon ja tulehdusten riskiä, hidastaa sikiön kasvua ja altistaa aivojen alikehittyneisyydelle. Nyt tehdyt havainnot eivät välttämättä yleisty näihin.

Suomessa noin yksi nainen kymmenestä juo raskauden aikana ainakin kaksi alkoholiannosta viikossa. Tätä vähäisempi kulutus ei tiettävästi aiheuta vaaroja sikiölle tai äidille.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.