1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nettirekisteri esittelee juutalaisilta vietyjä taideaarteita

Internetissä on avattu tietokanta, jossa esitellään natsien juutalaisilta toisen maailmansodan aikana viemiä taideteoksia.

kulttuuri

Tietokannassa on yli 20 000 esinettä, jotka vietiin juutalaisilta Saksan miehittämässä Ranskassa ja Belgiassa vuosien 1940 ja -44 välisenä aikana. Mukana on muun muassa Claude Monet'n ja Marc Chagallin maalauksia.

Internetrekisteristä selviää muun muassa, mitä vietiin ja keneltä sekä se, onko taideteos palautettu omistajalleen tai tämän jälkeläisille. Tietokannan kokoamisessa on hyödynnetty saksalais-, yhdysvaltalais- ja ranskalaisarkistojen keräämiä tietoja.

Hankkeen takana ovat Washingtonissa sijaitseva holokaustimuseo ja järjestö, joka ajaa juutalaisilta anastetun omaisuuden palauttamista oikeille omistajilleen. Tietokantaa aiotaan täydentää sitä mukaa kun uutta tietoa saadaan.

Natsit veivät juutalaisilta toisen maailmansodan aikana satoja tuhansia taideteoksia. Juutalaisjärjestöt ovat arvioineet, että miltei puolta näistä esineistä ei ole saatu palautetuksi alkuperäisille omistajilleen, heidän jälkeläisilleen tai edes alkuperämaahan.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi