Onnimanni-palkinto Ylen lastenohjelma Lukunakille

Tampereella toimiva Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutin Onnimanni-palkinnon saa tänä vuonna Yle Radio 1:n lastenohjelma Lukunakki. Palkintoraadin mukaan Lukunakki innostaa lukemaan ja nostaa esille myös nuorten lukijoiden ja tarinankertojien oman äänen.

kulttuuri
Nainen katsoo kameraan keltaisen taustan edessä. Käsissään hänellä on levitettynä joukko kirjoja.
Lukunakkia toimittava Riikka Lampinen on neljän vuoden aikana tutustunut yli 200 lasten- ja nuortenkirjaan.Heli Sorjonen

Vuonna 2007 alkanut Lukunakki on radion ja television ainoa lastenkirjallisuuteen erikoistunut ohjelma.

Lukunakissa keskustellaan lasten lukusuosikeista, jaetaan kirjavinkkejä ja luetaan kuulijoiden omia runoja ja satuja. Lastenkirjasuosikistaan on ollut puhumassa muun muassa presidentti Tarja Halonen. Hänen lapsuudensankarinsa oli Peppi Pitkätossu.

Lukunakki esittelee niin lasten kuin aikuistenkin suosikkeja

Lukunakkia alusta alkaen toimittanut Riikka Lampinen on neljän vuoden aikana tutustunut yli 200 lasten- ja nuortenkirjaan.

- Lukunakin tarkoitus ei ole esitellä uutuuskirjoja, vaan lasten ja aikuisten rakkaita lukusuosikkeja, Lampinen sanoo, - Tästä johtuen esitellyt kirjat saattavat olla peräisin vaikkapa 1950- tai 1980-luvulta.

Harmillisen usein on klassikoistakin painos päässyt loppumaan. Lampinen on huomannut, että kustantamot panostavat nykyään lastenkirjallisuudessa käännöskirjoihin ja kirjasarjoihin.

- Tuntuu hieman siltä, että toisinaan määrä korvaa laadun.

Onnimanni-palkinto myönnetään työstä lasten- ja nuortenkirjallisuuden edistämiseksi. Aiempina vuosina palkinnon ovat saaneet muun muassa lastenkirjallisuuslehti Vinski ja lasten- ja nuortenkirjallisuustapahtuma Kirjaset.

Lukunakkia voi kuunnella lauantaiaamuisin Yle Radio 1:llä. Ohjelma lähetetään osana lastenohjelma Pikku Ykköstä klo 10.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Sarianna Kankkunen