Luomutuotteiden kysyntä on yhä heikkoa

Luomuruoan suosiota pyritään nostamaan maanantaina alkavalla valtakunnallisella teemaviikolla.

luomuruoka
Heikki Vainio viljelee luomuspelttiä Kouvolan Kimolassa.YLE / Antti Kolppo

Luomun osuus Suomen elintarvikemarkkinoista on tällä hetkellä vain prosentin luokkaa. Luomuliiton toiminnanjohtaja Elisa Niemi kuitenkin sanoo, että liiton tavoitteena on nostaa osuus kuuteen prosenttiin vuoteen 2015 mennessä.

- On ollut ilo huomata, että esimerkiksi Atria ja Valio ovat lisänneet luomutuotteiden osuutta valikoimissaan, Niemi toteaa.

Teemaviikolla pyritään vaikuttamaan varsinkin satunnaisiin luomuostajiin. Luomulla on Suomessa pieni aktiivikäyttäjien joukko, jonka ostokset kattavat noin 35 prosenttia kaikesta luomumyynnistä. Aktiivitalous osti luomua keskimäärin 274 eurolla viime vuonna.

Viikon aikana Kouvolassa järjestetään muun muassa luomuruokakurssi miehille sekä aiheeseen liittyvä paneelikeskustelu.

Luomu jäämässä pieneksi erikoisuudeksi

Luomutilojen määrä on pienessä nousussa, mutta ei vielä 2000-luvun alun tasolla. ELY-keskuksen mukaan Kaakkois-Suomessa on tällä hetkellä runsaat 200 luomutuottajaa. Yksi heistä on kouvolalainen Heikki Vainio, joka vaihtoi lypsykarjatilan speltin viljelyyn noin 15 vuotta sitten.

- Pää kääntyi kun ajattelin, mitä pellolle laitan ja millä panoksilla. Jos haluaa vaikuttaa luontoon ja luonnon puhtauteen niin luomu on yksi tapa, Vainio sanoo.

Luomuviljelijöiden tuet ovat hyvät ja kilpailijoita on alalla vähemmän kuin normaalissa maanviljelyssä. Korkeat tuotantokustannukset näkyvät kuitenkin hinnoissa, minkä vuoksi luomusta on vaikea tehdä massatuotetta.

- Perheviljelmät ja pienyrittäjät eivät voi koskaan kilpailla suurten yritysten kanssa. Olemme pieniä ja erikoisia ja pysymme sellaisina, Vainio tuumaa.

Vainio markkinoi itse luomuspelttiään jälleenmyyjille. Hän on sitä mieltä, että luomulle löytyy kysyntää enemmänkin, jos sen eteen vain tehdään töitä.

- Luomuala tarvitsee lisää toimijoita, ei oikeastaan muuta. Se on meistä itsestämme kiinni. Ei voida vaan sanoa "ostakaa ny", vaan itse pitää luoda markkinat ja tehdä työ.

Lähteet: YLE Kymenlaakso