Jäteralli Turusta ulospäin jatkuu ensi kesänä

Turkulaisten jätteitä kuljetetaan myös tulevina kesinä muualle Suomeen tai Ruotsiin. Syynä on se, että Turun jätteenpolttolaitoksen toimii kapasiteettinsa ylärajoissa.

Turku
Jätteitä paalataan ja varastoidaan Topinojan jäteasemalle.
YLE / Heli Venho

Keskikesän aikana lähes kaikki Turun seudun polttokelpoinen yhdyskuntajäte paalattiin muovikuoriin jätteenpolttolaitoksen huoltotauon takia ja jätteet kuljetettiin Ruotsiin poltettavaksi.

Jätteiden kuljetusralli jatkuu myös ensi kesänä, sillä polttolaitos toimii nyt kapasiteettinsa ylärajoissa ja huoltoseisokkien aikana syntyviä jätteitä ei pystytä Turussa polttamaan.

- Päästörajat sallivat polttaa noin 50 000 tonnia vuodessa. Poltossa pitää olla hyvin tarkkana, jotta rajat eivät ylity. Meillä on pidempi kesäseisokki joka kesä, ja tänä aikana syntyvät jätteet on kuljetettava Ruotsiin, Kotkaan, Riihimäelle tai jonnekin, sanoo liikelaitosjohtaja Esko Pohjonen.

Alkuvuonna vaivanneet viat korjattu

Turun polttolaitoksella oli alkuvuonna poikkeuksellisen paljon ongelmia uuneissa olleiden vuotojen vuoksi. Samalla kaupunki menetti vikojen takia noin 95 000 euroa jätteenpoltosta syntyviä tuloja. Syyskuun loppuun mennessä on jätettä otettu vastaan noin 900 tonnia ja lämpöä tuotettiin noin 1500 MWh vähemmän kuin vastaavana aikana edellisenä vuonna.

Takapakkia on tullut myös siitä, että tämän vuoden talousarviota tehdessä oletettiin kaukolämmön myyntihinnaksi 0,75 euroa/MWh korkeammaksi, mihin hinta lopulta asettui. Syyskuun loppuun myyntituloja on tullut noin 50 000 euroa arvioitua vähemmän.

Esko Pohjosen mukaan laitos on toiminut huollon jälkeen ilman suurempia ongelmia.

Lähteet: YLE Turku