1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hallintoneuvosto ottamassa Ylen valvontatehtävät

YLE:n hallintoneuvoston roolia yhtiön valvontaelimenä ollaan vahvistamassa. Hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) sanoo, että tulevaisuudessa hallintoneuvoston tehtävänä olisi muun muassa arvioida Ylen uusia ohjelmia ja palveluita. Nykyisiin ohjelmiin ei Sasin mukaan kajottaisi. Ulkopuolinen valvoja on Sasin mukaan tällä erää poissuljettu vaihtoehto.

Kotimaan uutiset
YLE-liput liehuvat saloissa YLEn Iso paja -rakennuksen edessä.
Ylen hallintoneuvoston roolia aiotaan vahvistaa yhtiön valvontaelimeksi.

Pitkä keskustelu Yleisradion valvonnasta näyttää nyt tulevan jonkinlaiseen päätökseen. Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Sasi kertoo, että valvontatehtävän ottaa Yleisradion hallintoneuvosto itse.

Taustalla on Euroopan unionin komission vaatimus, jonka mukaan jokaissa maassa julkisen palvelun tehtäviä tulee arvioida nykyistä selkeämmin. Sasi uskoo, että ulkopuolinen valvontaelin kuopataan uudistuksella.

- Koska Yle-lakia ei muutettu, ulkopuolista valvojaa ei voida siitä syystä ottaa käyttöön. Emme tiedä milloin Yle-lakia mahdollisesti muutetaan. Sen takia on tarkoituksen mukaista, että Yle itse ottaa tämän tehtävän hoitaakseen. Jos hallintoneuvosto selviää kunnialla, niin uskon, ettei sen jälkeen tarvita ulkopuolista valvojaa, Kimmo Sasi sanoo.

Uudistuksessa myös ongelmia

Uudistusta pidetään myös ongelmallisena. Viestinnän keskusliiton toimitusjohtaja Håkan Gabrielsson muistuttaa, että valvonnan tulisi kuulua jollekin toiselle taholle kuin sille, joka tekee päätökset.

- Ei ole hyvän hallintatavan mukaista, että päätäntäelin toimii itse valituselimenä. Valituksen ja valvonta tulee kuulua toiselle elimelle kuin sille, joka tekee päätökset, Håkan Gabrielsson sanoo.

Ylen hallintoneuvostossa ollaan Sasin mukaan järjestelystä kuitenkin yksimielisiä. Käytännössä hallintoneuvosto tulee määrittelemään tulevaisuudessa selkeämmin, mikä kuuluu julkiseen palveluun, mikä ei.

- Meillä on käyty keskustelua, että meillä pitäisi olla BBC Trust -tyyppinen elin. Sellaista on vaadittu. Nyt hallintoneuvosto kehittää asemaansa siihen suuntaan. Tästä on ollut jo keväästä alkaen keskustelua. Hallintoneuvostossa on oltu yksimielisiä, että hallintoneuvoston asemaa pitää vahvistaa ja valvontatehtävä pitää otta hallintoneuvostolle. Tästä periaattesta on hallintoneuvstossa nyt yksimielisyys, Sasi sanoo.

Päätös voimaan heti

Asiasta on tarkoistus päättää jo huomenna hallintoneuvoston kokouksessa.

Päätöksen on tarkoitus tulla voimaan heti, jotta nykyinen hallintoneuvosto pääsisi tekemään ensimmäisen rajanvedon.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi