1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lääkkeet

Lääkkeidenkäytön valvonta vaikeaa

Voimakkaiden kipulääkkeiden käytön valvonta on käytännössä mahdotonta. Lain mukaan lääkkeen käyttämisessä vastuu on potilaalla sen jälkeen, kun potilas on lunastanut reseptin apteekista.

Kuva: YLE / Riikka Nurmi

Tänään Pohjois-Savon käräjäoikeudessa jatkuvan, niin kutsutun fentanyylijutun käsittelyn esitutkinnassa on selvinnyt, että jutun pääepäilty myi ylimääräisiä lääkelaastareita eteenpäin. Laastarit hän oli saanut asianmukaisella reseptillä. Reseptin lunastamisen jälkeen terveydenhuoltohenkilöstö ei voi puuttua lääkkeiden käyttöön, kertoo terveyspalveluiden johtaja, ylilääkäri Matti Pietikäinen Kuopion kaupungilta:

- Luotamme siihen, että lääke on määrätty oikealle henkilölle ja oikeassa tarkoituksessa. Lääkkeeseen liittyy apteekissa käyttöohjeet ja apteekki on varmistanut sen, että asiakas on ymmärtänyt lääkkeen käytön oikein. Ne potilaat, jotka ovat kotisairaanhoidon valvonnassa, esimerkiksi muistamattomat vanhukset, ovat tietysti tässä suhteessa tarkkailun alaisena ja henkilöstö vastaa myöskin heidän lääkkeistään.

Mutta silloin, kun lääkkeiden käyttöön liittyy selkeästi rikollinen toiminta, en näe mitään mahdollisuuksia, että näitä voitaisiin yksilötasolla tämän tehokkaammin valvoa.